"Slučaj Brguljan" poništio peto mjesto u Budimpešti

Crna Gora teško da je rezultatski mogla da uradi više na SP u Budimpešti, ali sukob selektora i igrača baca sjenku na sve ostalo
164 pregleda 13 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Fina-budapest2017.com
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Fina-budapest2017.com
Ažurirano: 31.07.2017. 10:14h

Novi olimpijski ciklus je počeo Svjetskim prvenstvom u Budimpešti, a crnogorske vaterpoliste čeka ozbiljan posao u operaciji Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Budućnost našeg vaterpola je ozbiljno ugrožena, ta priča se godinama ponavlja, ali je ovog ljeta čini se izraženija više nego ikad, jer je postalo jasno da je spisak potencijalnih reprezentativaca sve manji...

Nastup "ajkula" na SP nije sporan, peto mjesto je realno dobar rezultat na takmičenju gdje su ravnopravno za medalju konkurisale ekipe poput Hrvatske, Mađarske, Srbije, Grčke..., pa i Italije koja je u četvrtfinalu naletjela na Hrvate koji su kasnije pokazali moć i postali prvaci svijeta.

Da li je rezultat mogao da bude bolji? Teško - ova Crna Gora nije imala šta da traži protiv takvih timova, predodređenih da jure odličje.

A da li je utisak morao da bude bolji nego što jeste? Svakako jeste, jer je Crna Gora na ovom takmičenju upisala kiks protiv skromne Kanade na startu, a onda je u četvrtfinalu, u prvom ozbiljnom meču na turniru protiv Grka, pokazala sve limite ekipe u kojoj su šestorica igrača sa iskustvom osvajanja medalja na velikim takmičenjima...

Taj duel sa Grčkom je rezultatski obilježio nastup Crne Gore u Budimpešti, a posljednji trijumf nad Italijom je popravio sliku i učinio da se "ajkule" ne vrate kući s poražavajućim saznanjem da su pobjeđivale samo protivnike koji su objektivno slabiji - Brazil i Kazahstan u grupi i Rusiju u razigravanju za peto mjesto.

Da li je Darko Brguljan završio sa reprezentacijom?

No, vratimo se na početak teksta i zaključak da Crna Gora ima sve manje potencijalnih reprezentativaca.

Pretposljednjeg dana SP u Budimpešti se pojavio još jedan neočekivan problem - slučaj "Darko Brguljan" i sukob sa selektorom Vladimirom Gojkovićem koji je postao tema broj jedan.

Vaterpolista Hanovera je debitovao za Crnu Goru u Šangaju 2011. na SP pod komandom Petra Porobića, od tada je bio dio naše reprezentacije na svim velikim takmičenjima dok je selektor bio Ranko Perović, kao i kod Gojkovića na EP u Beogradu i Olimpijskim igrama u Riju.

A sada je nakon Budimpešte njegova budućnost u nacionalnom timu ozbiljno ugrožena, iako tek treba da napuni 27 godina.

"On je u suštini mislio da je iznad sistema i reprezentacije. Neću da komentarišem više ljude koji nisu u ekipi, ali mora da se poštuje kodeks ponašanja i odnosa prema nacionalnom timu. Moramo da znamo da samo kao ekipa možemo da funkcionišemo", rekao je selektor Gojković o Brguljanu.

Sukob Gojkovića i Brguljana je nešto što je Crnoj Gori najmanje trebalo u momentu kada se stvara nova reprezentacija, kada je Darko projektovan, shodno kvalitetu i najboljim igračkim godinama, da bude jedan od lidera.

I, što je još gore, po tom sukobu će se pamtiti nastup naših na Svjetskom prvenstvu, jer može direktno da utiče na budućnost crnogorskog vaterpola, prije nego pobjeda nad Italijom u meču bez velike važnosti ili osvojeno peto mjesto...

U cijeloj priči najviše bode oči to što Crna Gora nastavlja da lako gubi reprezentativce - nekada su krivi selektori, nekada igrači, a u većini slučajeva i jedni i drugi.

Već viđeno - Zloković, Vukčević...

Daleko od toga da je crnogorska javnost navikla na "mirno more" u vaterpolo sportu. U stvari, za ovih desetak godina uvijek je bilo potresa...

Konkretno, u reprezentaciji su svi selektori (Porobić, Perović, Gojković) morali da se nose sa istim problemima koje su, doduše, nerijetko i sami stvarali.

Boris Zloković je, na primjer, bio u sukobu i sa Porobićem i sa Perovićem, zato je i svako malo pauzirao od reprezentacije, dok je Nikola Vukčević bio van tima kada je na klupi bio Perović...

Vukčević se nakon tri i po godine vratio, bio je na EP u Beogradu sa Gojkovićem, da bi neposredno pred OI u Riju 2016. napustio trening u Podgorici zbog sukoba sa selektorom.

Nisu Zloković i Vukčević jedini primjeri, ali jesu najosjetljiviji za sve ove godine, kao i ne baš sjajan odnos Gojkovića i Mlađana Janovića na OI u Riju.

Sada je Brguljan u cijeloj priči "zauzeo mjesto broj četiri", a bilo bi poželjno da Vaterpolo i plivački savez sada pokaže da je naučio na sopstvenim greškama iz prošlosti i uradi sve da riješi ovaj problem - za dobro našeg vaterpola.

Bonus video: