Subotić: Plasman u Evroligu je potpuno zaslužen

"Ovo je ogroman uspjeh za nas. Malo ko nam je davao šanse da ćemo da se plasiramo u Evroligu, ali smo zasluženo izborili plasman u elitu", kaže 16-godišnji Gavril Subotić
117 pregleda 0 komentar(a)
Subotić, Foto: Radoje Milić
Subotić, Foto: Radoje Milić
Ažurirano: 27.09.2011. 08:30h

Jadran je napravio senzaciju u Atini, plasirao se u Evroligu kada je to malo ko očekivao i u konkurenciji sa italijanskim Posilipom, grčkim Vuljagmenijem i Oradeom iz Rumunije dokazao da crnogorski vaterpolo i dalje ima šta da ponudi, da deveti nastup u nizu tima sa Škvera u elitnom takmičenju nije slučajan. Naprotiv...

"Ovo je ogroman uspjeh za nas. Malo ko nam je davao šanse da ćemo da se plasiramo u Evroligu, ali smo zaista odlično odigrali i sasvim zasluženo izborili plasman u elitu", kaže 16-godišnji Gavril Subotić, jedan od najvećih evropskih talenata.

Pred početak turnira u Atini, Posilipo je bio viđen kao siguran putnik u Evroligu, te se vjerovalo da je Jadranov jedini rival za to drugo mjesto domaćin Vuljagmeni. Međutim, Vuljagmeni je dominantno osvojio prvu poziciju, a Jadran u posljednjem kolu šokirao giganta iz Napulja (koji, istina, godinama posrće) i poslao ga u Kup Evrope.

Tim Ivice Tucaka je, inače, loše otvorio turnir, izgubio je od domaćina sa 12:5, ali je na kraju sve došlo na svoje mjesto trijumfima protiv Rumuna i Posilipa...

"Ubjedljiv poraz od Vuljagmenija stvarno nije realan pokazatelj stanja u bazenu, jer smo dobro otvorili meč i imali svojih prilika, ali je tok igre nekako otišao u suprotnom smjeru i izgubili smo glatko"; rekao je Subotić koji je na svim mečevima u Atini bio strijelac.

Mladi Jadranov biser objašnjava da su i pored poraza od Vuljagmenija Novljani bili optimisti, bez obzira na to što su im šanse bile znatno umanjene.

"Igrali smo odlično i vidjelo se da, ipak, možemo nešto da uradimo. Ovaj turnir je ogromna škola za sve nas mlađe igrače koji smo podjednako dobijali šansu na svakoj utakmici. Plasman u Evroligu je prilika za dokazivanje i nešto što svaki igrač želi, jer nam predstoje dueli sa najboljim svjetskim vaterpolistima, a kroz takve mečeve se stasava u prave igrače", konstatuje Subotić.

Momak koji obećava

Supertalenat iz Novog je na dobrom putu da stasa u jednog od najboljih svjetskih igrača, jer je sa 16 godina već postao značajna karika u igri ekipe iz vrha evropskog vaterpola.

"Prošle godine sam povremeno ulazio u igru i zadatak mi je bio samo da radim. Ove godine imam drugačiju ulogu, veću i zahtjevniju. Naravno, time imam i veću odgovornost, ali se sa takvim stvarima lakše nositi kada mi mlađi imamo podršku trenera kao što je slučaj sa Ivicom Tucakom", zaključuje Subotić.

Žrijeb za Evroligu zakazan je za 15. oktobar, a Jadran je u četvrtom šeširu sa Primorjem, Vojvodinom i Vašašom.

U prvom šeširu su Partizan, Pro Reko, Budva i Jug. U drugom se nalaze Eger, Olimpijakos, Spartak Volgograd i Špandau, dok treći čine Vuljagmeni, Seged, Marsej i Mladost.

Bonus video: