Tičić: Možemo do same završnice

Siguran sam da će svaki naš igrač dati maksimum. Oni mlađi da dokažu da imaju kvalitet za reprezentaciju, a mi stariji da još vrijedimo - rekao je Tičić
134 pregleda 0 komentar(a)
Tičić, Foto: Vesko Belojević
Tičić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2011. 19:43h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Bez petorice igrača koji su nastupali u Malagi, reprezentacija Crne Gore u tri sata i 30 minuta poslije ponoći igra prvi meč na Svjetskom prvenstvu u Šangaju.

Počela je nova priča „crvenih ajkula“, došao je red da se stavi tačka na priču o problemima. Trinaest momaka koji ovdje nose kapicu sa državnim grbom najbolje je što Crna Gora ima u sportu koji ju je proslavio. A koliko su ti momci kadri da učine i sa koliko želje su pristupili teškom zadatku znaće se, ne danas, poslije Mađara, nego nešto kasnije, kada se prvenstvo zahukta, kada se otkriju karte sa svake strane.

- Vidim da ova naša ekipa može da odigra dobro u Šangaju. Imamo kvalitet, borbenost i želju da idemo do same završnice. Jeste utakmica sa Mađarskom bila bitna, ali nije najvažnija. Slijedi meč sa Španijom, poslije dvije godine i rezultata koji nisu na onom nivou koji smo očekivali, ovog puta imamo dovoljno samopouzdanja i želje da nadomjestimo sve probleme - kaže za „Vijesti“ Milan Tičić, jedan od najiskusnijih i najstandardnijih igrača nekadašnjeg evropskog prvaka (2008) i pobjednika Svjetske lige (2009).

S obzirom na ta dva rezultata, te četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Pekingu, dobar rezultat samo bi potvrdio da Crna Gora ima kontinuitet potreban da neko bude svjetska vaterpolo velesila. A kako se do takvog rezultata dolazi, Tičić vrlo dobro zna:

- Siguran sam da će svaki naš igrač dati maksimum. Oni mlađi da dokažu da imaju kvalitet za reprezentaciju, a mi stariji da još vrijedimo.

Čini se da nikada nije bilo više kandidata za dobar plasman nego sada u Šangaju. Po prirodi stvari Srbija je favorit, ipak je u pitanju aktuelni prvak pleaete i pobjednik Svjetske lige, te vicešampion Evrope. Hrvati su odmah iza, kao šampioni Starog kontinenta, gdje se igra najbolji vaterpolo na svijetu.

Mađari nastupaju u gotovo istom sastavu kao na Olimpijskim igrama, odnosno na posljednje tri najveće smotre, na kojima su osvajali zlato. Ali, smije li neko da potcijeni sve bolju Italiju, po pravilu ratnički nastrojenu Australiju, Ameriku čija je perjanica Toni Azevedo ispred svih vaterpolista učestvovao u ceremoniji otvaranja šampionata. Možda Španiju koja je prazan hod iskoristila da uhvati zalet za povratak u sazvežđe vaterpolo velesila. Ili Njemačku, pa i Rumuniju, mi ih i te kako dobro pamtimo...

- Zaista je teško prognozirati. Srbija, Hrvatska, Mađarska, uz nas tu je i Španija, Italija, Amerika - veliki je krug zemalja koje konkurišu za visok plasman. Dosta ekipa mogu da iznenade, biće i favorita koji će prirediti neprijatno iznenađenje.

Nezahvalno je, stoga, prognozirati i domet našeg tima.

- O tome će nešto više moći da se kaže tek poslije druge utakmice, protiv Španije. Nijesmo u situaciji da bilo šta najavljujemo, osim da ćemo do kraja davati sve od sebe - zaključuje Milan Tičić.

Blistavi pod i pogled od kojeg se vrti u glavi

Nakon pet stanica linijom 9 šangajskog metroa, sa čijeg poda se može jesti koliko blista, pa još dvije linijom 2 (naravno, start je iz novinarskog hotela), dolazi se na kružni tok Lu ja zui.

Ako u tom trenutku podignete pogled najviše što možete, bezuspješno pokušavajući da pogledom dosegnete vrh nebodera, zavrtjeće vam se u glavi. Kako je tek onima koji gledaju sa Orijental perl tauera (toranj sa okruglim kupolama i antenom na vrhu koji je zaštitni znak grada), Jin mao tauera, te Šangajskog svjetskog finansijskog centra (sa velikom „rupom“ prostorom pri vrhu da se ne bi previše ljuljao), za sada možemo samo da zamišljamo.

Isti je slučaj i sa vaterpolistima, kojima obilazak Šangaja za sada ne pada na pamet. Ipak, ne kriju da su zadovoljni boravkom u Kini uoči početka šampionata. - Sve je super, fenomenalno. Privikli smo se na klimu, sedam dana u Gvangžuu puno nam je značilo - ističe Tičić.

Bonus video: