Vaterpolisti Srbije osvojili Svjetsku ligu

"Delfini" su ovom pobjedom obezbijedili plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine
57 pregleda 49 komentar(a)
Dejan Savić, Budimpešta, Foto: Waterpolo.hu
Dejan Savić, Budimpešta, Foto: Waterpolo.hu
Ažurirano: 28.06.2015. 19:56h

Srbija je osvojila deveti put Svjetsku ligu i već sada, godinu ranije, prebrinula brige oko Olimpijsih igara u Rio de Žaneiru.

Srpski vaterpolisti su u finalu završnog turnira u Bergamu savladali Hrvatsku sa 9:6 i opravdali ulogu najbolje ekipe na planeti.

Hrvatska je dugo bila ravnopravan rival, čak je i nekoliko puta imala po dva gola prednosti, ali se u trećoj četvrtini promijenilo sve - "delfini" su serijom 5:0 došli do tri gola prednosti (8:5) i tada je postalo jasno da će izabranici Dejana Savića treći put zaredom podići pehar u ovom takmičenju.

Duško Pijetlović je sa tri gola bio najefikasniji u sastavu Srbije, po dva su postigli Dušan Mandić (proglašen za najboljeg igrača turnira) i Andrija Prlainović, a po jedan Miloš Ćuk i Nikola Jakšić.

Bronza i prva medalja u istoriji te reprezentacije pripala je Brazilu, koji je nakon peteraca sa čak 24:23 bio bolji od Sjedinjenih Američkih Država (u regularnom toku je bilo 10:10).

Australija je pobijedila Mađarsku (9:6) i osvojila peto mjesto, dok je Italija u duelu za sedmu poziciju trijumfovala protiv Kine (16:9).

Srbija je sa 11 medalja najuspješnija reprezentacija u ovom takmičenju (naslijedila je i tri odličja iz državne zajednice), Mađarska ima sedam, Hrvatska i Crna Gora po četiri, Španija i Italija po tri, SAD, Australija i Grčka po dvije...

Bonus video: