Vječni grad daje odgovor o snazi Budvana

"Naš adut je borbenost, ako budemo ginuli u bazenu, onda će i kvalitet da izađe na vidjelo, a mi ga svakako imamo", kaže Vjekoslav Pasković.
0 komentar(a)
Budva m:tel, Foto: Boris Pejović
Budva m:tel, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2011. 20:57h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Ako svi putevi vode u Rim, onda je vaterpolistima Budve M:tel po svemu sudeći bilo suđeno da baš ove sezone dotaknu tlo Vječnog grada, sezone u kojoj su riješili da probiju sve barijere i naprave je najuspješnijom u klupskoj istoriji.

Da li je put u Rim, u stvari, nagrada za sve rezultate Budvana ove sezone (osvojena dupla kruna, prva u istoriji kluba) i da li je tu limit ekipe Slobodana Mačića biće poznato sjutra veče poslije 22 časa - crnogorski predstavnik igra sa Pro Rekom za finale Evrolige i nalazi se pred najvećim mogućim izazovom, okršajem sa „reprezentacijom svijeta” (kako vole da nazovu italijanskog giganta).

Nego, Budvanima je ostalo manje od dana da impresije ostave u drugi plan. Na ovom nivou takmičenja nikada nije dovoljno samo pojaviti se, potrebno je nešto više, nešto što bi Budvinu ulogu autsajdera pretvorilo u prednost. Čak i protiv mašinerije kakva je Reko, ekipa koja je naizgled bez mane. Zato, Vjekoslav Pasković i drugovi žele da dokažu da novac nije sve u ovom sportu, da se vaterpolo igra, prije svega, srcem...

"Pro Reko je jači tim, to nije sporno. A ono što protivnik mora da uradi ako želi da nas dobije je da tu ulogu sa papira prenese u bazen. Ako ti igrači i u vodi dokažu da su bolji od nas, pružićemo im ruku, ali im nećemo ništa olako dopustiti. To je definitivno", rekao je Pasković.

Uz to, Budvani imaju sve preduslove da odigraju kvalitetan meč, mada to protiv Reka ne garantuje ništa. I tada bi vjerovatno bio u nekoj prednosti.

"Mislim da imamo prostora da ih iznenadimo, bez obzira na to što je u pitanju kompletna ekipa, koja je ove godine pojačana i sa Borisom Zlokovićem i Aleksandrom Ivovićem. Naš adut je borbenost, ako budemo ginuli u bazenu, onda će i kvalitet da izađe na vidjelo, a mi ga svakako imamo".

Budva u svojim redovima ima šampione Evrope, a jedan od njih je i sam Pasković. Prije dvije godine je sa Primorcem iznenadio Reko i podigao pehar prvaka Starog kontinenta.

"Budva je u sličnoj situaciji kao tad Primorac, i prije dvije godine je sam odlazak na fajnl-for bio veliki uspjeh. Međutim, ovaj tim nema puno dodirnih tačaka sa tim Primorcem, koji je dugo godina igrao u istom sastavu, pa smo atmosferu i homogenost krunisali titulom. Sada je u Budvi situacija drugačija, jer ove sezone imamo sedam novih igrača, sve to je bilo jako teško uklopiti. Samim tim ovaj uspjeh još više dobija na značaju", istakao je golgeter Budvana.

Marko Petković je dočekao da igra na finalnom turniru najvećeg evropskog takmičenja.

"Ovakva prilika se ne ukazuje često i svi smo spremni da je iskoristimo. Da li će biti dovoljno to što ćemo svi da damo najviše što možemo, vidjećemo večeras. Reko jeste favorit, ali u sportu je sve moguće i ne bi bio prvi put da se desi neko veliko iznenađenje. Na kraju krajeva, Primorac je ne tako davno srušio velikog Reka, ne vidim zašto to ne bismo uradili i mi", rekao je Petković.

Inače, crnogorska ekespedicija (prijatelji kluba, navijači i novinari) je u Rim stigla danas oko 18 sati preko Napulja.

Budvani će vjerovatno od svih gostiju (Pro Reko ne spada u tu kategoriju) imati najveću podršku sa tribina bazena „Foro Italiko”, jer su samo danas ka Vječnom gradu krenula dva aviona - po jedan iz Podgorice i Tivta.

Mladost se plaši Partizana

Drugi polufinalni par čine Partizan i Mladost, dva velikana evropskog vaterpola. Svi su složni da je beogradski tim favorit, ali i da Zagrepčani imaju adute da „crno-bijelima” pokvare snove.

"Partizan je u blagoj prednosti. Iza sebe ima dobru sezonu, a godinama unazad igra odlično i to u neizmijenjenom sastavu. U istom je rangu sa Pro Rekom, to mislim kada se pogleda timska snaga", rekao je trener „žabaca” Vjeko Kobešćak.

Spreman je i na „partiju šaha”.

"Moraćemo da odigramo partiju šaha i da iskoristimo to što imamo bolje centre. Partizan ima odličan tim, ali možemo da se nosimo sa njim", kazao je Kobešćak.

Kapiten Partizana Vladimir Vujasinović priziva sreću u Rimu.

"Nakon svega što smo pokazali ove sezone, zaslužili smo i malo sreće. Ona je na ovako velikim turnirima neophodna ako želite trofej. Znam da imamo kvalitet, svjesni smo i mana koje imamo i vjerujem da imamo put da dođemo do pobjede protiv Mladosti", istakao je Vujasinović.

Meč između Partizana i Mladosti počinje u 19.30.

Ivović: Pažnja usmjerena na Budvu

Aleksandar Ivović bolje od svakog igrača Pro Reka zna kvalitete Budve M:tel, zato je pred sjutrašnji okršaj u Rimu pozvao na oprez.

"Sa Budvom smo već igrali dva puta ove sezone, u gostima smo ih prilično teško savladali, odlučivala je jedna lopta. Svakako da taj tim posjeduje kvalitet, u njemu nastupa veliki broj crnogorskih reprezentativaca i sigurno da meč očekujemo krajnje ozbiljno. Opuštanja ne smije da bude - rekao je Ivović.

Trener Pino Porcio vjeruje u pobjedu i priliku da Reko u subotu brani titulu prvaka Evrope, koju je prošle godine osvojio u Napulju.

"Mislim da će kvalitet da presudi. Međutim, da bi kvalitet došao do izražaja moramo da budemo disciplinovani, jer na fajnl-foru propusta ne smije da bude", kazao je Porcio.

Bonus video: