Žalim što nismo uzeli zlato

“Fantastičan je život, ko može da se prilagodi. Potpuno je drugačiji nego kod nas i što prije čovjek zaboravi da postoji nešto čemu može da se vrati, onda mu je lakše", kaže Maslan
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 22:51h

Nekada je Matija Jauković bio predstavnik Crne Gore u plivačkoj reprezentaciji Australije, a sada imamo aduta u ženskoj vaterpolo selekciji zemlje kengura, koja je u Londonu osvojila bronzu. I on je Novljanin - u pitanju je 39-godišnji Dalibor Maslan, prvi asistent selektora Grega Mekfadena.

Nekadašnji vaterpolista Jadrana od 2006. godine je u Australiji, a u intervjuu za „Vijesti” otkriva svoj zanimljivi životni put.

“Nakon odlaska iz Jadrana bio sam u Nišu u doba Zorana Manojlovića, kada smo igrali finale Kupa. Potom sam bio u Italiji, pa se vratio u Niš, gdje sam završio karijeru i osam mjeseci bio koordinator za mlađe selekcije. Te 2006. godine sam preko prijatelja dobio ponudu od jednog kluba iz Sidneja, sa kojim sam za tri i po godine imao velike uspjehe. Posljednje dvije godine radim u Institutu za sport u Melburnu, gdje treniram i muške i ženske reprezentativce koji žive u tom gradu”, priča Maslan.

Dobar rad sa reprezentativcima preporučio ga je Mekfadenu, koji mu je ponudio mjesto u reprezentaciji.

“Selektor me je 18 mjeseci prije Igara pozvao da mu pomognem u olimpijskoj kampanji, da mu budem pomoćnik. Meta u Londonu nam je bilo zlato, ali svaka medalja je uspjeh. Pogotovo sada, kada je velika konkurencija u ženskom vaterpolu, jer je sedam od osam reprezentacija u Londonu moglo do odličja”, napominje Maslan.

Australija je u sva tri nokaut meča igrala produžetke - u četvrtfinalu je tek nakon penala savladala Kinu, potom je izgubila od Sjedinjenih Američkih Država, da bi u utakmici za bronzu savladala Mađarsku. Finiš regularnog toka pamtiće se dugo - golmanka Australije Ališa Mekormak odbranila je šut 10 sekundi prije kraja, ali umjesto da se oslobodi lopte, držala je kod sebe. Nije vidjela da joj prilazi Mađarica Dora Antal, koja je potopila i šraubom izjednačila na 11:11.

Tim sa najmanjeg kontinenta je, međutim, bio jači u dodatnih šest minuta.

“Djevojke su jako nepredvidljive, potrebno je mnogo više vremena da se dovedu u sistem. Očito je da se Mekormak zbunila, nije očekivala da će je „zaskočiti” Mađarice. Sve je, srećom, izašlo na dobro. Selektor joj je rekao da mora da nadomjesti sve u dva produžetka, da ne smijemo da izgubimo utakmicu zbog nje. Ne samo ona, već i sve ostale, zaigrale su u produžecima na nivou, što nije bio slučaj protiv SAD, kada su neke od ključnih igračica podbacile”.

Duel sa Amerikankama bio je finale prije finala. Australijanke, međutim, nisu imale koncentracije u ključnim trenucima.

“Došli smo u London kao favoriti, ali smo se u polufinalu sreli sa Amerikankama, koje su uz nas bile glavni kandidati za zlato. One su kiksale u grupi protiv Španije, igrale neriješeno, ali su nas dobile. Nakon te utakmice imali smo malo „žešći” sastanak, pokušali smo da motivišemo djevojke. I igrale su dobro protiv Mađarske do samog kraja, a za taj kiks krivicu snosim i ja, to je moja najveća greška u karijeri. Igračice su počele da se raduju, a ja nisam obratio pažnju na sve to. Da sam bio fokusiran, možda bih stigao do tastera i pozvao tajm-aut, što bi nas spasilo mučenja u dodatnih šest minuta”, istakao je Maslan.

Ostajem uz reprezentaciju

Završen je olimpijski ciklus, ali Dalibor Maslan će i dalje biti u stručnom štabu reprezentacije. Ne zna se samo koje od dvije...

“Dešavaće se reizbori selektora i revizije njihovih pozicija. Ostajem sigurno uz nacionalni tim, a vidjeće se da li ću biti uz muški ili ženski. To je razlog zbog kojeg sam otišao u Australiju, a od toga i izdržavam porodicu. U toj zemlji je malo mjesta za profesionalne trenere i ko ga jednom dobije, teško ga ispušta”, uz osmjeh kaže Maslan.

Život u Australiji je fantastičan

Maslan ističe da je život na najmanjem kontinentu odličan.

“Fantastičan je život, ko može da se prilagodi. Potpuno je drugačiji nego kod nas i što prije čovjek zaboravi da postoji nešto čemu može da se vrati, onda mu je lakše. Naši ljudi su emotivni, ali ne može se živjeti na dva mjesta. Ko god pođe u inostranstvo misli da će da zaradi neke pare i vrati se kući da ih troši. U Australiji je standard kao u Zapadnoj Evropi, ali su izolovani, pa ih nije pogodila toliko ova ekonomska kriza. Ima posla, dosta pozicija koje mogu da se pokriju”, zaključio je Maslan.

Galerija

Bonus video: