Zloković: Neka bude kao protiv Rumuna

"Ako želimo da „pucamo“ na visoko, a želimo, moramo da održimo visok nivo, da koncentracija ne opada, da nema sporednih stvari koje utiču na nas i da nam je svaka utakmica najbitnija"
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 08:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ajndhoven - Poslije gotovo perfektnog izdanja na otvaranju 30. Evropskog prvenstva protiv Njemačke i dosta slabije partije u porazu od Hrvata, vaterpolisti Crne Gore vratili su se na pravi kolosjek trijumfom nad Rumunijom (11:8).

Nakon balkanskog okršaja, „ajkule“ su osigurale učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, koji se od 1. do 8. aprila održava u kanadskom Edmontonu. I, što je još važnije, približile se željenom četvrtfinalu.Možda i toliko sanjanoj borbi za medalje, koja bi ih vratila tamo gdje po kvalitetu pripadaju, ali gdje nominalno nisu već nekoliko godina - u vrh evropskog i svjetskog vaterpola.

Osim što je ostvario pobjedu, tim Ranka Perovića je u duelu sa Rumunijom pokazao da je psihički spreman za ovo takmičenje - dva dana nakon neuspjeha u duelu sa Hrvatima, Nikola Janović i drugovi su smogli snage da već na startu zgrome neugodnog rivala, koji ih je i te kako zadužio na prethodnom šampionatu Starog kontinenta...

"Rumuni su dosta nezgodna ekipa, a i nije bilo lako da se dignemo nakon onog poraza od Hrvatske. Eto, uspjeli smo, dobro smo analizirali rivala, ušli maksimalno koncentrisano u meč i ispravili greške koje smo pravili protiv Hrvata. Prvo poluvrijeme smo odradili na visokom nivou, imali dobru završnicu i odličnu odbranu, a kada tako igramo jako je teško svakome protiv nas", poručuje Boris Zloković.

Reprezentacija koju sačinjavaju igrači ponikli samo u Jadranu (sedam) i Primorcu (šest), pobjedom u večerašnjem meču (17.30 časova) protiv Španije mogla bi da otkloni sve dileme oko plasmana u nokaut fazu. U nekim kombinacijama čak bi i poraz mogao da odvede Crnu Goru u četvrtfinale, ali o tome ne smije ni da se razmišlja...

"Sada treba da se fokusiramo na Špance, koji nam ne leže. To je dosta brza ekipa, neugodna, slična nama i moramo u meč da uđemo isto ovako koncentrisano, sa velikom željom, koja će sigurno biti prisutna, ali moramo da je usmjerimo na pravi način. Jedino tako možemo da igramo, kao protiv Rumuna, i da stižemo do pobjeda, pošto su sve ove utakmice na visokom nivou i na kraju detalji odlučuju".

Da li ste u drugom poluvremenu utakmice sa Rumunijom svjesno čuvali snagu za današnji meč?

"Imali smo siguran rezultat, tako da se jesmo malo čuvali, a neki igrači su bili pošteđeni. To je i normalno, jer ima još puno da se igra. Najbitnija je pobjeda, a raduje me što smo se poslije poraza od Hrvatske vratili, ostvarili fantastičan rezultat, a i dosta dobro odigrali".

Jeste li sada malo rasterećeniji, jer vam zbog poraza Španije od Njemačke naredni meč nije biti ili ne biti?

"Možda utakmica sa Španijom nije toliko bitna zbog rezultata, ali jeste zbog naše igre, jer je važno da održimo kontinuitet, da nema variranja, što nas je „krasilo“ u posljednjim godinama. Ako želimo da „pucamo“ na visoko, a želimo, moramo da održimo visok nivo, da koncentracija ne opada, da nema sporednih stvari koje utiču na nas i da nam je svaka utakmica najbitnija. Jedino se tako ostvaruju rezultati, kada razmišljaš samo o sljedećem protivniku. Cilj je da Špancima priđemo kao i Rumunima, ako bude tako pobjeda jednostavno ne može da dođe u pitanje".

Ako ne bude iznenađenja u duelu sa Španijom, a Hrvatska, kako se očekuje, nadvisi Njemačku i „crvenu furiju“, Crna Gora bi u posljednjem meču u grupi, protiv Srbije, rješavala sa koje će pozicije u razigravanje. Ako bi sve tri ex-YU republike imale skor 4-1, „ajkulama“ bi za prvo mjesto neophodna bila pobjeda od tri gola razlike nad „delfinima“. Trijumf sa plus dva donosi drugu poziciju, a u slučaju minimalne pobjede (osim 15:14 ili veće), remija ili poraza, Perovićevi puleni bi kao treći išli u četvrtfinale.

"Iskreno, ne razmišljam puno o tome. Potrebno je da prvo odigramo protiv Španaca i, ako bog da, da ih dobijemo, pa ćemo tek onda usmjeriti misli ka Srbiji. Ovo je, ipak, Evropsko prvenstvo, gdje svako svakoga može da dobije. Sve je moguće, što su pokazali Njemci, koji su savladali Španiju sa šest razlike. Zbog toga je bitno da igramo konstantno, da nema padova i da držimo koncentraciju na visokom nivou", zaključio je Zloković.

Italijani opet kolo vode

Ako može da se sudi po dosadašnjim izdanjima i rezultatima na Plivačkom stadionu „Piter van den Hogenband“, Crna Gora bi u eventualnom četvrtfinalu bila favorit, bez obzira na to ko bi bio rival.

Naime, grupa A nije ni približno jaka kao naša, a protivnik u borbi za polufinale mogle bi da budu Italija ili Grčka. „Azuri“, aktuelni svjetski prvaci, igraju prilično slabo, jer im nema čovjeka koji je više od pola tima - fenomenalnog golmana Stefana Tempestija, tako da je teško da mogu da se nadaju polufinalu, osim ako im sudije pomognu.

Koliko je ta grupa „jaka“, najbolje govori činjenica da su Mađari pobjedom u prvom kolu nad Italijanima (12:8) praktično osigurali polufinale, a da su u konkurenciji još skromne ekipe Makedonije i Holandije i očajna Turska. Svemoćni Đani Lonci je, očito, umiješao prste, žrijeb je više nego sumnjiv...

"Druga grupa je dosta slabija i prosto je nevjerovatno da su tako nešto uradili. Očigledno je da su se Italijani vratili u vrh svjetskog vaterpola i, eto, istorija se ponavlja. Počinju opet oni kolo da vode, namještaju sebi lake grupe, lakše potencijalne protivnike, što je donekle i normalno. Mi smo, ipak, mali savez, mala zemlja, jednostavno se ne pitamo previše. Na nama je da igramo i da se nadamo da će suđenje da bude korektno, a slobodno mogu da kažem da u prve dvije utakmice nije bilo tako. Ali, šta je tu je, moramo da igramo, da damo i 120 odsto mogućnosti i samo tako možemo da se nadamo pobjedi", naglasio je Zloković, sidraš italijanskog velikana Pro Reka.

Divljaku samo meč suspenzije

Iako je divljački nasrnuo na Filipa Filipovića i udarcem pesnicom napravio mu posjekotinu na jagodici, centar Hrvatske Nikša Dobud dobio je samo meč suspenzije, pa će propustiti duel sa Njemačkom. Za takav divljački start, u nekom drugom sportu ne bi mogao da se izvuče sa manje od tri meča kazne. Nažalost, i to je vaterpolo...

Taj detalj ponovo je „zakuvao“ odnose Srba i Hrvata. Srpski mediji su nakon meča bili rasrđeni zbog poteza Dobuda, a najdalje je otišao B92, sa naslovom: Srbija dobila „prljave“ Hrvate. Pominju se i siledžije, a hrvatskim medijima je zasmetalo takvo izvještavanje, kao i činjenica da je Filipović nakon isključenja Dobuda iskoristio peterac i podigao tri prsta ka sidrašu Juga.

Danas

Grupa A

Makedonija - Italija (14.30)

Turska - Holandija (16.00)

Grčka - Mađarska (19.00)

Grupa B

Srbija - Rumunija (13.00)

Španija - Crna Gora (17.30)

Njemačka - Hrvatska (20.30)

Galerija

Bonus video: