Vlada Srbije povlači konzula u Čikagu zbog zloupotreba

Nikitović je u Čikagu kupio kuću na kredit, a onda se „pametno“ dosetio da tu istu kuću iznajmljuje sam sebi, piše Kurir
624 pregleda 2 komentar(a)
Čikago, Foto: Www.issmsmsna2012.org
Čikago, Foto: Www.issmsmsna2012.org
Ažurirano: 23.08.2013. 14:11h

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je pokrenulo proceduru za opoziv generalnog konzula Srbije u Čikagu Deska Nikitovića nakon što je list "Kurir" objavio da Desko Nikitović, koji je na mjesto generalnog konzula postavljen 2003, "iznajmljuje“ za sebe i svoju porodicu kuću koja je u njegovom vlasništvu, a troškove boravka snosi Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno država Srbija.

Kurir piše da je Nikitović u Čikagu kupio kuću na kredit, a onda se 'pametno' dosjetio da tu istu kuću iznajmljuje sam sebi. Nikitoviću tako građani Srbije otplaćuju mjesečnu ratu za kuću.

List prenosi da Nikitović ima mjesečnu platu od 4.000 eura i zaključuje da je htio da na račun države sebi pribavi još veću materijalnu korist.

Nikitović kako pišu mediji u Srbiji, ima dvojno državljanstvo - srpsko i američko a na poziciji generalnog konzula u Čikagu je već deset godina, od 2003.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da Nikitović ima platu od oko 4.000 eura, odnosno 425.275 dinara, kao i dva automobila, oba 2008. godište - "porše kajen" i "audi". Nikitović, prema tom sajtu, navodno nema nekretnine, kao ni štedne uloge, prenosi Kurir.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je danas saopštilo da je "već pokrenulo proceduru" za opoziv Nikitovića. U MSP je formirana i radna grupa sa zadatkom da preispita troškove funkcionisanja diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, u cilju maksimalne racionalizacije rada te službe.

Ministarstvo je najavilo da će eventualne nepravilnosti u radu DKP službe, koje budu ustanovljene, biti najoštrije sankcionisane u skladu sa važećim zakonima.

Bonus video: