Svjedok saradnik o Šariću iza zatvorenih vrata

Vuković se, poslije dvogodišnjeg bjekstva, predao srpskim pravosudnim organima nakon pregovora o dobijanju statusa svjedoka saradnika
306 pregleda 0 komentar(a)
Draško Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Draško Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2011. 11:38h

Suđenje optuženima za šverc više od dvije i po tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu sa odbjeglim Darkom Šarićem na čelu, nastavljeno je iza zatvorenih vrata svjedočenjem Draška Vukovića u Specijalnom sudu u Beogradu.

Vuković se, poslije dvogodišnjeg bjekstva, predao srpskim pravosudnim organima nakon pregovora o dobijanju statusa svjedoka saradnika u procesu protiv Šarića i grupe optuženih.

Na molbu Vukovića, sud je isključio javnost tokom njegovog svjedočenja.

Krijumčarenje je spriječeno 15. oktobra 2009. zajedničkom akcijom tajnih službi američke Agencije za borbu protiv narkotika, srpske Bezbjednosno-informativne agencije i policije Urugvaja, u čijoj je luci na brodu otkrivena pošiljka s drogom.

Intervencijom urugvajske policije u luci Rio Santa Lucia, Santjago Vaskez, u blizini glavnog grada Montevidea, zaplijenjeno 2.174 kilograma i 682 grama kokaina čistoće od 74 do 97 procenata i uhapšen hrvatski državljanin Anastazije Martinčić, vlasnik jahte, sa koje je trebalo da na prekookeanski brod "Pigros" bude prebačena droga.

Pored ove, u optužnici je opisana i zapljena oko 235 kilograma kokaina od pripadnika Šarićeve grupe u italijanskom gradu Tireniji 19. januara 2009. kada su uhapšena tri pripadnika, protiv kojih se vodi postupak u Italiji, dok su ostali tada uspjeli da pobjegnu.

Protiv ostalih osumnjičenih za pripadništvo grupi postupak je razdvojen i još je u fazi istrage, a više osoba je pod istragom u Argentini.

Darko Šarić, Goran Soković i još četvorica optuženih su u bjekstvu, pa im se sudi u odsustvu.

Ostali optuženi, koji su na optuženičkoj klupi, njih ukupno 11, negirali su krivicu i učešće u švercu više od dvije i po tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Svi optuženi su negirali poznanstvo sa Šarićem, osim njegovog brata od tetke, trećeoptuženog Željka Vujanovića.

U Crnoj Gori se sudi Šarićevom mlađem bratu Dušku zbog optužbi za trgovinu drogom.

Bonus video: