Rakije "Skaid" sa mnogo više metil alkohola od dozvoljenog!

Policija je uhapsila Sinišu R. tehnologa u subotičkom preduzeću Skaid, od čije je rakije umrlo troje ljudi, i rukovodioca proizvodnje Maneta K.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 12:57h

Krivična prijava biće podnijeta i protiv vlasnika i direktora Skaida Miroslava M. koji je u bjekstvu, saopštio je danas MUP Vojvodine, prenosi Beta.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, odnosno da su kao odgovorna lica privrednog društva "Scaid DOO" u zakupljenom proizvodnom pogonu u Prigrevici, od 2010. godine do 18. februara ove godine organizovali proizvodnju i prodaju žestokih alkoholnih pića sa visokom koncentracijom metil alkohola.

U saradnji sa Odjeljenjem za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede uzeti su uzorci alkoholnih pića iz magacina gotovih proizvoda.

Analize su izvršile ovlašćene laboratorije koje su potvrdile prisustvo metil alkohola, štetnog po zdravlje ljudi.

Utvrđeno je da je rakija lozovača od 40 odsto u pakovanju od pola litre u PVC boci sadrži 37,92 grama po litru alkoholnog pića, a dozvoljeno je maksimalno četiri grama po litru, kao i rakija od voća šljivovica od 50 odsto u pakovanjima od 0,5 litara i jedan litar koje u sebi sadrže dva puta veću koncentraciju metil alkohola od dozvoljene, što je suprotno Pravilniku o kvalitetu alkoholnih pića.

Skaid je 18. februara izbrisan iz registra proizvodjača rakije i drugih alkoholnih pića.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Somboru.

Bonus video: