Tomašević ubjedljiv u Zagrebu, zeleno-lijeva koalicija osvojila glavni grad

U Splitu u drugi krug vjerovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika i Vice Mihanović iz HDZ-a s 23,4 odsto glasova

19527 pregleda 104 reakcija 6 komentar(a)
Tomašević, Foto: AP Photo/Darko Bandic
Tomašević, Foto: AP Photo/Darko Bandic
Ažurirano: 16.05.2021. 21:49h

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena biračka mjesta na lokalnim izborima, a počeli su da stižu i prvi rezultati.

Tomislav Tomašević iz platforme lijeve orijentacije "Možemo", na osnovu pet odsto prebrojanih glasova, osvojio je 41,69 odsto glasova za gradonačelnika Zagreba i ići će u drugi krug sa kandidatkinjom Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnika Zagreba Jelenom Pavičić Vukičević, koja je nakon smrti Milana Bandića vršila dužnost zagrebačkog gradonačelnika, koja je osvojila 15,70 odsto podrške.

Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvojio je oko 11,34 odsto glasova, prenosi Indeks.

U Splitu u drugi krug vjerovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika i Vice Mihanović iz HDZ-a.

Aktuelni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac.

Na izborima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Građani Hrvatske birali su opštinska vijeća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Zeleno-lijeva koalicija osvojila Zagreb

Zeleno-lijeva koalicija osvojila je na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu 45,96 odsto glasova.

To znači da bi strankama "Možemo!", "Zagreb je naš", "Nova ljevica", "Orah" i "Za grad", koje su njen dio, pripalo 24 od mogućih 47 mjesta u zagrebačkom parlamentu, prenosi Indeks.

Na drugom mjestu po broju osvojenih glasova je koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) i Hrvatske stranke penzionera (HSU) s osvojenih 11,67 odsto glasova i šest mjesta u Skupštini.

Treća je Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 9,90 odsto glasova, što bi značilo pet gradskih poslanika, a četvrti je Domovinski pokret s 9,77 odsto glasova i takođe pet poslanika.

Socijaldemokratska partija Hrvatske je na petom mjestu sa 7,56 odsto osvojenih glasova i četiri poslanika, a u Gradsku skupštinu još ulazi Most s osvojenih 5,68 odsto glasova i tri mandata, pokazuju izlazne ankete.

Prema anketama, u Skupštinu neće ući lista Vesne Škare Ožbolt s osvojenih 3,2 odsto glasova, Fokus s 2,14 odsto, koalicija Glasa i Demokrata s 0,81 odsto i Hrvatski suverenisti s 0,58 odsto.

Bonus video: