Kongresmeni traže da se razmotre sankcije, Vučića optužuju za korupciju i pritisak na medije

U pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

78469 pregleda 156 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsjednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

"Kao što ste rekli tokom posjete Beogradu u avgustu 2016. godine, 'prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.' Stoga, željeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsjednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dvije oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU, navodi se u dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gdje je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrijednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom svijeta.

"Kao što ste izjavili na kraju Vaše posjete Beogradu 2016, 'nacije su jače kada se čuje glas mnogih'. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primjećuju Reporteri bez granica: 'Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.' Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom", navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley).

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona eura državnih zajmova u periodu 2014-2016.

Sljedeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsjednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbijedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navodi se u dokumentu.

"Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsjednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izvještavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani", dodaju kongresmeni.

Kazali su i da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorjenjivanju korupcije.

"Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtjevi doveli su do povećanja privrednog rasta i povjerenja u američku ekonomiju. Nažalost po građane Srbije, izvještaji su pokazali da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane Kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je cijeli svijet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja 'polulegalno'," podsjeća se u dokumentu.

Kongresmeni su poručili kako vjeruju da bi američka administracija trebalo da hitno preduzme mjere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. Podsjeća da Srbija planira da na proljeće organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore.

"Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posjete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu, Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, vjerujemo da su dalje diplomatske akcije od strane Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da unaprijede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo. Zahvaljujemo Vam što ste izdvojili vrijeme za čitanje ovog pisma i radujemo se što ćemo raditi sa Vama na jačanju demokratije na Balkanu i širom svijeta", zaključuje se u pismu američkom predsjedniku.

Svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obavještajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg americkog zakonodvanog tijela. Njihovo obraćnje predsjedniku Bajdenu dolazi uoči posjete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara. On je juče u intervjuu za RSE vrlo direktno za potkopavanje Dejtona optužio predsjednika Republike Srpske.

„Ono što Milorad Dodik sad radi, je jako štetno i veoma destabilizujuće prema regionu“, naglasio je Eskobar. On je indirektno najavio nove sankcije preme rukovodstvu RS za koje je rekao „da su na stolu“ i zaključio da je glavni razlog za ponašanje Dodika korupcija.

„Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini“.

Nakon BIH specijalno izaslanik predsjednika Bajdena nastavlja posjetu regionu u okviru koje ce 9. i 10. novembra boraviti u Crnoj Gori.

Bonus video: