Incidenti tokom blokada puteva u Srbiji, u Šapcu vozač udario kolima demonstranta

Najavljeno da će Ekološki ustanak pozvati na jednosatnu obustavu rada u čitavoj Srbiji, ukoliko Vlada Srbije ne donese odluke koje su u vezi sa kompanijom Rio Tinto

21181 pregleda 16 komentar(a)
Blokada auto-puta kod Sava centra u Novom Beogradu, Foto: Betaphoto
Blokada auto-puta kod Sava centra u Novom Beogradu, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.01.2022. 14:33h

Ekološke organizacije u Srbiji pozvale su građane da se, zbog nerješavanja gorućih ekoloških problema, prije svega situacije sa kompanijom Rio Tinto, i danas pridruže blokadama saobraćajnica, prenosi N1.

Protesti su najavljeni na više lokacija u Srbiji, sa početkom u 13 časova, pod sloganom "Rio Tinto marš iz Srbije!".

Blokade su najavljene u Beogradu (autoput kod Sava centra i most Gazela), Loznici, Užicu, Požegi, Preljini, Vrbasu, Kuli, Vranju...

14.25 - Završena je blokada kod Sava centra. Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će Ekološki ustanak pozvati na jednosatnu obustavu rada u čitavoj Srbiji, ukoliko Vlada Srbije ne donese odluke koje su u vezi sa kompanijom Rio Tinto. Takođe je najavio veliki protest koji bi trebalo da se održi u Beogradu, na kome bi trebalo da dođu građani iz cijele Srbije, prenosi N1.

14:14 - Na blokadi puta u Šapcu desio se incident kada je jedan od vozača pokušao da prođe kroz demonstrante i tom prilikom povrijedio jednog od njih, prenosi N1.

Kako se vidi na video klipu koji je objavljen na Tviteru, stariji muškarac je ležao na putu nakon incidenta, a ekipa Hitne pomoći je ubrzo zbrinula povrijeđenog.

Kako je povrijeđeni građanin rekao za N1, znaće uskoro stepen povreda, on je istakao "da bole noge, da ima udarce tu i da je u šoku".

14:10 - I blokada kod Preljine je završena poslije sat vremena, demonstranti su se razišli i najavili da neće odustajati od blokade dok ne vide leđa Rio Tintu.

14:00 - Blokada u Užicu je završena.

13:54 - Prilikom blokade puta kod Preljine umalo je došlo do dva incidenta, javlja reporter N1. Prvi je pokušao da izazove vozač beogradskih tablica koji je htio da prođe kroz grupu ljudi da bi se uključio na Ibarsku magistralu ili na auto put "Miloš Veliki". Umalo je tom prilikom udario kolima nekoliko demonstranata, nakon čega su ga oni zaustavili. On je izašao iz kola i krenuo da se obračuna sa jednim od njih. Međutim, ostali demonstranti su se okupili i vratili ga u automobil.

Minut nakon toga je još jedan automobili pokušao da prođe kroz grupu ljudi. Nakon kratkotrajne svađe, i on se okrenuo i vratio putem koji je došao.

13:50 - N1 prenosi da blokada u Užicu protiče mirno, da nije bilo incidenata, iako su stvorene ogromne kolone automobila. Jedan od okupljenih kazao je da ovo nije pitanje nijedne stranke, "nego pitanje opstanka svih nas".

13.15 – Zbog protesta blokiran je i prelaz Trbušnica kod Loznice. Građani su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente. Blokirana je i raskrsnica pored graničnog prelaza. Reporter N1 javlja da nema pripadnika policije ni u civilu.

13:09 - Saobraćaj je blokiran i u Preljini. Kolone ka Kraljevu kilometar do kilometar i po, ali im je ostavljen alternativni put.

12:57 - Reporter N1 javlja da je saobraćaj na autoputu kod Sava centra blokiran u oba smjera, te da nema incidenata.

Bonus video: