Brnabić: Obavještenje da se sprema atentat na Vučića dobijeno od Europola

"Naše službe rade na tome da nađemo ta lica i spriječimo ubistvo. U toj informaciji je označen Radoje Zvicer, da on to ogranizuje", kazala je premijeka Srbije

21604 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Brnabić, Foto: Reuters
Brnabić, Foto: Reuters

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je obavještenje da se sprema atentat na presjednika te države Aleksandara Vučića dobijeno od Europola, preko jedne članice Evropske unije, pod oznakom hitno 14. januara, sa vremenskim okvirom da je planiran za prvu polovinu februara.

"Naše službe rade na tome da nađemo ta lica i spriječimo ubistvo. U toj informaciji je označen Radoje Zvicer, da on to ogranizuje. Da li je on na čelu te kriminalne grupe ne znam, i u to sumnjam i mislim da postoji neko ko je iznad njega, a ko je i da li postoji, utvrdiće istraga", rekla je Brnabiće za TV Prva, navodeći da je obavještenje dobijeno u pisanoj formi.

Ona je rekla da je to samo jedno od takvih prijetnji u nizu Vučiću, ali je ovo najozbilnije, potvrđujući da mu je obezbjeđenje pojačano.

"Ali to za mene ne znači ništa ako mi to ne spriječimo i ne uhvatimo te ljude ranije, ne spriječimo njihov ulazak u Srbiju ili njihove jatake u Srbiji, ja onda ne vjerujem ni u kakvo lično obzbjeđenje. Zato što ako želite da ubijete nekog možete da ga ubijete. Dakle mi to moramo da spriječimo mnogo ranije", rekla je Brnabić, navodeći da pomažu strane službe.

Ona je rekla da su u toj kriminalnoj grupi ljudi iz regiona, iz članica EU, i drugih zemalja, podsjetivši da za Zvicerom postoji potjernica srpskih organa i da se sumnja da je na čelu kavačkog klana.

Stefanović: Naše službe i "kobre" će sve učiniti da zaštite Vučića

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da se sve radnje koje preduzimaju državni organi na zaštiti bezbjednosti i života predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "sprovode ciljano i na najvišem profesionalnom nivou".

"Kao potpredsjednik Vlade i ministar odbrane mogu da uvjerim javnost da će vojne službe bezbjednosti i naša specijalna jedinica 'Kobre' preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da spriječe bilo kakvo ugrožavanje predsjednika Vučića i sasvim sam siguran da imaju dovoljno znanja i sposobnosti i da se radi o vrhunskim obavještajcima i specijalcima", rekao je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je naveo da su informacije o planu da se izvede atentat na Vučića veoma ozbiljne i Srbija ih je dobila od jedne od država članica Evropske unije koja ima osnov za posjedovanje takvih saznanja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je ranije juče da su od Evropske policijske službe (Europol) dobili informacije o postojanju kriminalne grupe koja za cilj ima atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da će policija učiniti sve da sačuva bezbjednost predsjednika države.

On je naveo da su pripadnici policije i predstavnici Europola pokrenuli akciju otkrivanja identiteta svih pripadnika te organizacije i da su saznali da je na njenom čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer - za kojim je Srbija već raspisala potjernicu.

Bonus video: