Pad bespilotne letjelice u Zagrebu: "Hrvatska po svemu sudeći nije bila njen krajnji cilj"

"Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi utisak. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće do je ovog došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba", kazao je Milanović

126288 pregleda 94 reakcija 94 komentar(a)
Sa lica mjesta, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC
Sa lica mjesta, Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC
Ažurirano: 11.03.2022. 20:54h

U Zagrebu je sinoć oko 23 sata odjeknula snažna eksplozija kojoj je prethodnio pad objekta iz vazduha. Nadležne službe su po dolasku na lice mjesta zatekle krater i pronašle dva padobrana.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da se, prema dosadašnjim podacima, radi o letjelici ruske proizvodnje, ali da se ne zna da li je bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Letjelica je u Hrvatsku došla iz pravca Mađarske, u koju je prethodno došla iz Rumunije.

20:49 Ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik Vlade Hrvatske Davor Božinović rekao je, uoči sastanka u Vladi, kako se istraga o padu bespilotne letjelice nastavlja ujutro, te da Hrvatska "po svemu sudeći nije bila krajnji cilj te letjelice".

"Istraga koju policija sprovodi zajedno sa vojnom policijom, nastaviće se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati da izvade dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju", pojasnio je Božinović, prenosi Hina.

Smatra da, po svemu sudeći, Hrvatska nije bila krajnji cilj te letjelice.

"Što se sve događalo, pogotovo kad govorimo o vazdušnom prostoru zemalja kroz koji je ona prošla prije Hrvatske, a tu se radi o vazdušnom prostoru NATO-a, komunicira se intenzivno i na nivou NATO-a i bilateralno. To je nešto na što ćemo morati da dobijemo odgovor i zbog svake države članice, u ovom slučaju Hrvatske, i NATO saveza", rekao je Božinović.

16:35 “NATO-ova integrisana vazdušna i raketna odbrana pratila je putanju objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti su najavile da istražuju incident”, stoji u reakciji NATO-a koji je objavio dopisnik Večernjeg lista iz Brisela.

14:25 Mađarske vlasti su se pridružile istrazi o dronu koji se srušio u Zagrebu, kazao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

On je na Fejsbuku objavio da je o tome razgovarao sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Mađarska novinska agencija MTI prenosi nagađanja da se vjerovatno radi o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko mađarskog vazdušnog prostora stigla do Hrvatske.

12.40 Markijan Lubkjivski, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica koja je pala u Zagrebu nije ukrajinska. Takve tvrdnje odlučno odbacuje.

Takođe, rekao je da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske, prenosi Jutarnji.

Lubkjivski je zamolio hrvatske partnere da sprovedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba i pasti u tom gradu.

11.37 Ministar odbrane Mario Banožić održao je vanrednu konferenciju za novinare. Kazao je da saradđuju s NATO-om i susjednim državama. "S tim ciljem je od jutros, krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje, imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice", rekao je.

"U saradnji s NATO-om imamo intenzivnu komunikaciju. Razgovarao sam s ministrima odbrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat".

"Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerovatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne treba biti u strahu. NATO i državna bezbjednost rade na slučaju", dodao je Banožić, kako prenosi Indeks.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj takođe je rekao da se radi o ozbiljnom incidentu i da predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziraju se parametri leta kako bi otkrili o čemu se radi.

"Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korišćene u Sovjetskom savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći niti je li doletjela iz Ukrajine", dodao je, kako prenosi Indeks.

Na pitanje što je preduzeto, kaže: "Hrvatska ima protivvazdušu odbranu, ona ima određena ograničenja. U planu je intenzivna modernizacija, to nam je broj jedan na listi prioriteta".

Banožić: Postoje saznanja iz koje je zamlje došla letjelica

"Postoje saznanja iz koje je zamlje došla letjelica. Kad napravimo detaljnu analizu moći ćemo povezati cijeli proces. Moj razgovor s Mađarskom išao je u pravcu da doznamo kako je letjelica prošla kroz njihov prostor", rekao je Banožić.

"Sistem domovinske bezbjednosti nije zakazao. Odmah juče smo zaključili o kojoj letjelici je riječ... Mi smo letjelicu uočili radarima, ne znam koji je tačno snimio. Mi imamo radarski sistem, on je umrežen, automatizovan i uvezen u sistem NATO-a. Još danas imamo sastanke pa ćemo vidjeti što se dogodilo u Mađarskoj. Imamo podatke o ruti, ali moramo provjeriti te podatke s drugim državama", rekao je Banožić, kako navodi Indeks.

11.29 Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

"Znamo kakav je objekat doletio. Dojavu nismo nikakvu dobili. Objekat je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od sedam minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u toku, sve detalje želimo utvrditi", rekao je hrvatski predsjednik, prenosi Indeks.

"Pozivam građane da budu mirni, jer ovakve stvari se u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske, to je prvi i drugi utisak. Određene proceduralne stvari moramo preispitati i utvrditi kako je moguće do je ovog došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba", rekao je.

"Gledamo što se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milion ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo ko na CNN-u, BBC-ju i Al Džaziri... kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba", rekao je.

10.56 HRT prenosi da je Plenković o padu letjelice razgovarao jutros sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima hrvatske vlade, gradonačelnikom Zagreba i ambasadorom pri NATO-u.

10.52 Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji se trenutno nalazi u Versaju, gdje traje sastanak svjetskih lidera o stanju u Ukrajini, kazao je da je, prema dosadašnjim informacijama, riječ o letjelici ruske proizvodnje. "Ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske", rekao je Plenković, prenosi Indeks.

"Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povrijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju uviđaje", rekao je.

Plenković je rekao da su kontaktirali i ukrajinsku stranu da vide imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. "U svakom slučaju svi će maksimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu", rekao je Plenković.

10.40 U kabinetu Vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak nadležnih tijela bezbjednosno-odbrambenog sistema.

"Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas na visini od 1.300 metara", saopštili su nakon sastanka, kako prenosi HRT.

"U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji bezbjednosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", dodaje se u saopštenju.

Na mjesto događaja nakon eksplozije stigli su specijalna i vojna policija i vatrogasci. Predmet je padom iz vazduha napravio krater, a pronađena su i dva padobrana, prenio je jutros HRT.

10.35 Događaj je komentarisao i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Znate već da se radi o letjelici čiji su fragmenti pronađeni na nekoliko lokacija u Zagrebu. Ono što je najbitnije, niko nije stradao. Mislim da je to stvarno sreća u nesreći - rekao je, dodavši kako se radi o relativno velikoj letjelici i više fragmenata na više lokacija.

S obzirom na vrijeme kada se srušila, nevjerovatna sreća je da nitko nije stradao - dodao je Tomašević, kako prenosi HRT.

Rekao je da treba pričekati dalje zvanične informacije.

"Međutim ono što je ključno je da strahove odagnamo, da nema zasad nikakvih informacija ni o kakvim eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri. Međutim, utvrđuju se okolnosti koje su najbitnije - ko je upravljao letjelicom i od kuda je ona došla", poručio je.

Iz policije su ranije kazali da za sada nema dojava o povrijeđenim osobama, a oštećeno je nekoliko parkiranih automobila. Na terenu su timovi specijalizovani za postupanje kod takve vrste događaja i nema razloga za uznemirenost građana, poručili su iz policije. Više informacija o događaju biće poznato nakon završenog uviđaja.

Specijalizovani magazin War zone naveo je da se najvjerovatnije radi o dronu koji trenutno ima samo Ukrajina.

Portal Indeks objavio je ranije jutros, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, po dosad prikupljenim informacijama do kojih su nadležne službe došle tokom uviđaja, da se na zagrebačkom Jarunu srušila bespilotna letjelica.

S dva padobrana koja su pronađena nisu se spustili ljudi, naveo je portal.

Predsjednik odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost Siniša Hajdaš Dončić objavio je jutros na Tviteru da je tražio hitan sastanak bezbjednosnih službi u vezi jučerašnjeg pada letjelice u u Zagrebu, "u zemlji koja je članica NATO saveza".

Saopštenje MUP-a

Policija obavlja uviđaj nakon pada objekta iz vazduha na Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod takve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, saopštio je u petak ujutro MUP Hrvatske, kazavši da su pronađeni krater i dva padobrana.

U objavljenom saopštenju navodi se da je zagrebačka policija (PUZ) u četvrtak nakon 23 sata primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha.

"Na mjesto dojave su hitno upućene policijske jedinice koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno primili dojave građana", navodi se u saopštenju, prenosi HRT.

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mjesta događaja gdje se obavlja uviđaj, uz učešće svih nadležnih službi.

Bonus video: