Iz olupine bespilotne letjelice koja se srušila u Zagrebu izvučena crna kutija: "Eksplozivna naprava može biti u trupu"

"Pristupili smo radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli da operišemo oko"

14067 pregleda 1 komentar(a)
Policajac na mjestu pada letjelice, Foto: Reuters
Policajac na mjestu pada letjelice, Foto: Reuters

Načelnik odjeljenja vojne policije u Generalštabu hrvatske vojske Vlado Kovačević izjavio je da je danas poslije podne iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelimično oštećena, i dodao da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, prenijela je agencija Hina.

"Pristupili smo radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli da operišemo oko. Imali smo prepreke - električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije su korjeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do bezbjednosne kutije, takozvane crne kutije", rekao je Kovačević u dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kako je rekao, doći do dijela podataka.

"Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti", naveo je Kovačević pojasnivši da se, kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv ne koristi, tako da je po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

Bespilotna letjelica "Striž Tupoljev 141" proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se u četvrtak uveče u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma "Stjepan Radić" u kojem je oko 4.500 studenata.

Nije bilo povrijeđenih, ali je oštećeno 40-tak automobila.

Bonus video: