Kosovo podnijelo zahtjev za punopravno članstvo u Savjetu Evrope

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Priština, zahtjevom za prijem u članstvo Savjeta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu

4409 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da "djeluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koji samo zaoštravanju napetosti", izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahtjeva Prištine za članstvo u Savjetu Evrope.

Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Savjeta Evrope i ne može da se o tome izjašnjava.

Portparol EK je dodao da EU ujedno očekuje da dvije strane učine sve kako bi kroz Dijalog, uz posredovanje Unije, riješili sva pitanja i sklopili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa.

Kosovo je danas zvanično podnijelo zahtjev za prijem u punopravno članstvo Savjeta Evrope koji je proslijeđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Priština, zahtjevom za prijem u članstvo Savjeta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

"Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sjekiraju se ni za šta. Poslije 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (Savjeta bezbjednosti UN) nikada nisu ni poštovali", rekao je Vučić.

Prema dosadašnjim iskustvima i proceduri, od podnošenja zahtjeva za prijem do statusa punopravne članice Savjeta Evrope može proteći i više godina.

Prvi korak na putu do članstva jeste dobijanje podrške više od dvije trećine članova Komiteta ministara Savjeta Evrope da se zahtjev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici. Većina od ukpuno 46 zemalja članica, koliko SE broji posle suspenzije Rusije iz članstva, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspjeti da obezbijede potrebnu dvotrećinsku podršku za prvi korak ka članstvu.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica Savjeta Evrope mora kosovski zahtjev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sjednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom tijelu, zahtjev se prosljeđuje Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Savjeta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da usklađivanje može potrajati i više godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, zahtjev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savjet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog naslijeđa, a Kosovo je do sada uspjelo da postane punopravna članica u nekim tijelima Savjeta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

Vulin: Ako Priština postane član Savjeta Evrope, Srbija treba da proglasi i političku neutralnost

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je povodom zahtjeva Кosova za članstvo u Savjet Evrope danas izjavio da "ako Priština postane član Savjeta Evrope, Srbija treba da proglasi i političku neutralnost kao što je proglasila i vojnu".

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da je najava da će Priština podneti zahtjev za članstvo u Savjet Evrope "kršenje Vašingtonskog sporazuma".

"Ako već neprijatelje ne možemo da izaberemo, hajde da bar biramo prijatelje", rekao je Vulin.

Bonus video: