godišnji sastanak

Zemlje jadransko-jonske regije potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije, među njima i Srbija

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica

20531 pregleda 12 komentar(a)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: Reuters

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Crna Gora, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom" te izrazile predanost "suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), prenosi danas Hina.

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.

"Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)", piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.