RSE: Uklanjanje barikada na putu prema Jarinju; N1: U četiri opštine bilbordi "Dobro došli u ZSO"

Kako je javila Radio televizija Srbije (RTS), na prelazu Merdare, na kojem se sinoć formirala kolona od pet do šest kilometra, od jutros nema gužve, a na ulazak na Kosovo čeka se 10 minuta

31961 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa Jarinja, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa Jarinja, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 01.08.2022. 11:35h

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE), koji se nalaze u Rudarama, na putu prema graničnom prelazu između Kosova i Srbije - Jarinje, javljaju da je počelo uklanjanje vozila koja su kao barikade postavljena na putevima na sjeveru Kosova.

Selo Rudare se nalazi oko pet kilometara od Mitrovice. Kroz njega prolazi magistralni put za Jarinje.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan prije stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade.

Odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata sprovodi se na ostala četiri granična prelaza sa Srbijom koji su otvoreni.

Takođe, zaposlenima u zdravstvenom i obrazovnom sektoru srpskog sistema na Kosovu naređeno je da izađu na barikade.

Srpski carinici ostali su sinoć na punktovima Brnjački most i Rudnica/Jarinje, uprkos tenzijama, izazvanim odlukom Prištine da od ponoći ne priznaje dokumenta iz Srbije, saopštila je danas Uprava carina.

Poslije saopštenja prištinskih vlasti da, na poziv ambasade SAD, prolongira odluku o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za građane Srbije na mjesec dana, ukoliko se uklone barikade, od jutros je za saobraćaj otvoren prelaz Merdare, na kome se takva dokumenta ipak izdaju.

Kako je javila RTS, na Merdaru se sa kosovske strane građanima Srbije izdaju ulazno-izlazni dokumenti, koji važe umjesto lične karte.

Prema izjavama osoba koje su prešle preko Merdara, ulazno-izlazni dokument sadrži broj lične karte i ime i prezime nosioca, koji je obavezan da je ima kod sebe dok je na teritoriji Kosova, a ima važenje naredna četiri mjeseca.

Za sada nema informacija kada će biti otvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, koji su još zatvoreni jer kosovski carinici nisu dobili ulazno-izlazna dokumenta, a putevi su još pod blokadom.

Na Jarinju do 6.30 sati nije bilo promjena u odnosu na juče, barikade su i dalje na putu, a na sjever Кosova se ne može ni pješice.

Policija u Rudnici jutros je obavještavala vozače da idu na alternativne prelaze.

Portal Televizije N1 javlja da su sve četiri opštine na sjeveru Kosova jutros osvanule sa porukama "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština (ZSO)".

Na bilbordima i plakatima širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana su parole "Ovo je ZSO", simboli, ali i poruke na engleskom jeziku koje promovišu ZSO.

Vlada Kosova odložila je primjenu mjera na mjesec dana, prenijeli su kasno sinoć prištinski mediji.

Vlada Kosova trebalo je od danas da počne sa izdavanjem takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Kako je saopštila prištinska vlada, ove mjere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na graničnim, u Srbiji ih nazivaju administrativnim prelazima.

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je kasno sinoć da je od kosovskih vlasti tražio odlaganje odluke o primjeni reciprociteta za mjesec dana, jer, kako je naveo, postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa ovom odlukom.

"Jedan od razloga što sam ovdje i što sam se sastao sa predsjednicom (Vjosom) Osmani i premijerom (Aljbinom) Kurtijem je da im kažem da treba da odlože za 30 dana sprovođnje odluke o reciprocitetu, jer postoje neslaganja i dezinformacije u vezi sa tom odlukom", rekao je Hovenijer, prenijela je RTK.

Odluku Prištine pozdravili su visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog uz posredovanje EU i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", napisao je Borelj na Tviteru.

KFOR je naveo da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

Kurti: Odlaganje primjene odluka Vlade pod uslovom da se uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je danas na Tviteru da je odluka da se odloži za 1. septembar odluka o reciprocitetu donijeta pod uslovom da se uklone sve barikade i uspostavi puna sloboda kretanja.

"U saradnji sa našim međunarodnim saveznicima, obavezujemo se da ćemo za 30 dana odložiti primjenu odluka o registarskim tablicama automobila i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prelazima sa Srbijom, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati puna sloboda kretanja", napisao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja saopštio je da je počela distribucija ulazno-izlaznog dokumenta na "prelazima Kosovo-Srbija", sa izuzetkom punktova Jarinje i Brnjak, i da će se odluka Vlade Kosova sprovoditi dok se ne uklone sve barikade na sjeveru Kosova.

"Podjela ulazno-izlaznih dokumenata već je počela na graničnim prelazima Republike Kosovo, sa izuzetkom punktova Jarinje i Brnjak, koji su i dalje zatvoreni zbog barikada koje su postavile nelegalne srpske strukture", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, ova odluka će se sprovoditi "sve dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe".

Naveo je da "kada se uklone sve barikade i prepreke, ova odluka će biti suspendovana do 1. septembra 2022. godine".

Bonus video: