grupa američkih senatora iz demokratske i republikanske stranke

SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

16132 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorica Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, i republikanski senator Rodžer Viker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorica Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni utjecaj širom Istočne Europe.

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama", rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Takođe predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantovale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Takođe ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, poticanje angažiranja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtjevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljenog ureda u regiji.

Senatorica Shaheen predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o utjecaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihova posjeta imala je za cilj jačanje veza između Vašingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Viker je rekao da bi prijedlog zakona "poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Američke Države predane potpori diplomatije u regiji".

Isto tako, senatori Dik Durbin, Tom Tillis, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tilisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, regija Zapadnog Balkana je ključna za sigurnost Evrope.

Senator Ben Kardin, predsjedavajući Komisije za sigurnost i saradnju u Europi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su "u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prijete ugroziti ovaj napredak."

"Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijediće regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv gospodarski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu", rekao je.

Američki senatori vide predlog zakona kao priliku za dalje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje gospodarskih mogućnosti i podupiranje napora za unapređenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije.