Opšti izbori u BiH: Budući članovi Predsjedništva BiH Bećirović, Komšić i Cvijanović

Na glasačkim listićima bila su imena 7.258 kandidata, a bira se 518 članova organa vlasti, a 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo moglo je da ostvari na 5.903 biračka mjesta

40261 pregleda 8 komentar(a)
Sa jednog od biračkih mjesta u mjestu Livno, Foto: Reuters
Sa jednog od biračkih mjesta u mjestu Livno, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2022. 00:45h

U Bosni i Hercegovini održani su opšti izbori, na kojima se biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske i poslanici entitetskih i kantonalnih skupština, a birališta su otvorena u sedam časova.

Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata, a biralo se 518 članova organa vlasti, dok je 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo moglo da ostvari na 5.903 biračka mjesta.

00:42 - Kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) proglasio je pobjedu nad kandidatom Stranke demokratske akcije (SDA) Bairom Izetbegovićem.

Kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto priznala je poraz od kandidata DF-a Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kandidat opozicije u Republici Srpskoj za srpskog člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović (SDS) priznao je poraz od kandidatkinje vladajućeg SNSD-a Željke Cvijanović.

00:09 - I Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Partija demokratskog progresa (PDP) tvrde da njihovi kandidati vode u trci za predsjednika Republike Srpske.

Izborni štab SNSD-a je saopštio da na osnovu 51 odsto prebrojanih glasova njihov kandidat Milorad Dodik ima osvojenih 54 odsto glasova, a njegov protivkandidat Jelena Trivić 45 odsto, prenosi agencija Beta.

Oni su naveli da je, prema tim podacima, Dodik osvojio 134.000 glasa, a Trivić 110.000 glasova.

Iz PDP-a su saopštili da njihova kandidatkinja Jelena Trivić na osnovu 40 odsto prebrojanih glasova u cijeloj RS ima prednost od 13.000 glasova i da je ta prednost nedostižna.

Izborni štab PDP-a je naveo da je to trend koji je nezaustavljiv, dodavši da su se desile velike izborne krađe u Doboju i Zvorniku i da će opozicija insistirati kod CIK-a da se te nepravilnosti istraže i izbori na nekim biračkim mjestima ponove.

22:57 - Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je da njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović gubi od kandidatkinje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željke Cvijanović.

Iz SDS su naveli da je na osnovu prebrojanih 237.000 ili 36,76 odsto glasova Cvijanović osvojila 136.772 glasova ili 57,47 odsto, a Šarović 95.374 ili 36,24 odsto.

U Federaciji BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vodi opozicioni kandidat Denis Bećirović (SDP) ispred kandidata SDA Bakira Izetbegovića, dok za hrvatskog člana Predsjedništva vodi Željko Komšić iz DF-a u odnosu na Borjanu Krišto iz HDZ BiH.

22:42 - Izborni štab Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saopštio je da njihova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ima prilično ozbiljno vođstvo nad svojim protivkandidatom iz opozicije Mirkom Šarovićem (SDS).

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je izjavio da je prema podacima sa 64 odsto obrađenih biračkih mjesta Cvijanović osvojila 200.000 glasova ili 58 odsto, dok je Šarović osvojio 130.000 glasova ili 38 odsto.

On je kazao da prema podacima sa 18 odsto biračkih mjesta kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik vodi u odnosu na protivkandidatkinju iz opozicije Jelenu Trivić (PDP).

22:39 - Prema podacima izbornih štabova stranaka iz Federacije BiH, opozicioni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) vodi u odnosu na svog protivkandidata Bakira Izetbegovića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kada je riječ o trci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) ima uvjerljivu prednost sa za sada osvojenih 147.862 glasova, u odnosu na svoju protivkandidatkinju Borjanu Krišto iz HDZ BiH sa osvojenih 64.400 glasova.

21:50 - Centralna izborna komisija BiH je saopštila da je ukupan odziv birača sa redovnih biračkih mjesta 50 odsto.

21:22 - Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Vlado Rogić izjavio je da je izborni dan protekao uspješno i da su članovi CIК-a zadovoljni tokom izbornog procesa i svim onim što se događalo na biračkim mjestima u BiH, prenosi agencija Beta.

"Ako uzmemo u obzir desetak vanrednih situcija o kojima smo informisani koji mogu u jednom slučaju biti krivično djelo, a u ostalih osam ili devet samo narušavanje javnog reda i mira, možemo reći da je izborni dan protekao uspješno", rekao je Rogić.

On je naveo da će se kompletna slika o izborima stvoriti kada se prikupe svi podaci iz gradskih i opštnskih izbornih komisija, kao i od domaćih i međunarodnih posmatrača, kojih je na ovim izborima bilo 60.000.

Rogić je napomenuo da je CIК za sada primio 25, kako je rekao, ozbiljnih prigovora za kršenje izborne tišine i 35 prijava o ozbiljnim povredama biračkog procesa, koje će biti prosuirane i obrađene.

On je kao najteži slučaj naveo jedno biračko mjesto u Novom Gradu, te naveo da CIК zbog toga, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, najvjerovatnije sjutra održati sjednicu i donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu.

20:12 - Prema podacima Koalicije "Pod lupom" na opštim izborima u BiH izlaznost do 16.30 sati bila je 40 odsto.

"Prema podacima koje smo obradili, a riječ je o nekih 96 odsto, izlaznost je oko 40 odsto", rekao je Srđan Ostojić iz Koalicije "Pod lupom".

19:58 - U Bosni i Hercegovini u 19 sati zatvorena je većina od 5.903 biračka mjesta na kojima se danas na opštim izborima glasalo za 518 članova organa vlasti, a biračko pravo imalo je 3,37 miliona upisanih birača.

Birališta nisu zatvorena u sarajevskom naselju Grbavica, a glasanje je produženo za sat vremena nakon što je na biračkom mjestu na tom području danas preminula jedna starija žena, javlja N1 Sarajevo.

Prvi nezvanični rezultati trebalo bi da budu poznati već oko 21 sat.

Očekuje se da će Centralna izborna komisija BiH preliminarne rezultate saopštiti na pres konferenciji u ponoć.

18:40 - Do 15 časova na opštim izborima u BiH glasalo je 35 odsto registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija BiH.

"Ukupan odziv je 1.164.261 birač ili 35 odsto. To je zadovoljavajuće, moramo biti zadovoljni s tim. Različito je po entitetima ali to je ukupan iznos. Pozvao bih sve državljane BiH sa biračkim pravom koji nisu izašli na izbore, da to urade", rekao je predsjednik CIK Suad Arnautović.

15:52 - Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2022", saopštio je da su zabilježeni incidenti na pojedinim glasačkim mjestima u Novom Gradu, Zvorniku, Doboju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

15:45 - Za članove Predsjedništva BiH nadmeće se ukupno 10 kandidata, Federacija bira bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Republika Srpska bira srpskog člana Predsedništva.

Za bošnjačkog člana u trci su - Bakir Izetbegović, Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić.

Za hrvatskog člana kandidovana je Borjana Krišto i Željko Komšić

Srpskog člana Predsjedništva birači će izabrati između pet kandidata, a na listi su Nenad Nešić, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Željka Cvijanović i Borislav Bijelić.

Za mjesto predsjednika i potredsjednika Republike Srpske nadmeće se 31 kandidat, među kojima su Milorad Dodik, Jelena Trivić, Radislav Jovičić, Neđo Đurić, Senad Bratić i Davor Pranjić.

15:11 - Opštinska izborna komisija Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

Takođe, pet lica iz ovog biračkog odbora uhapšeno je zbog sumnje na krivično djelo izborna prevara, izjavio je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Mladen Mitrović.

15:09 - Opštinska izborna komisija Novi Grad smijenila je birački odbor na biračkom mjestu Hozići, gdje su utvrđene nepravilnosti i nije počelo glasanje.

"Članovi OIK su posjetili biračko mjesto u Hozićima i utvrđene su nepravilnosti, označeni glasački listići za sve nivoe vlasti. O svemu su obaviješteni Centralna izborna komisija, policija i tužilaštvo", rekao je predsjednik OIK Ljuban Knežević.

15:05 - Izlaznost do 12 sati je 14 odsto, saopštio je CIK. To je za tri odsto više u odnosu na prošle izbore.

15:01 - U selu Čengić kod Bijeljine jedna zanimljivost - u tom selu zbog izbora čak je 80 ljudi slijepih i trebaće im pomoć drugog lica kod glasanja. Sve potvrde da su mještani tog sela 'preko noći' oslijepljeli potpisala je direktorka bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin, prenosi N1.

Bonus video: