Rakić: Predstavnici Srba sa sjevera Kosova napuštaju sve kosovske institucije

On je naveo da Srbi sa Kosova ne prijete nikome već se trude da sačuvaju mir i pravo na dostojanstven život

6143 pregleda 10 komentar(a)
Sastanak predstavnika Srpske liste sa Srbima sa sjevera Kosova, Foto: Screenshot/Youtube
Sastanak predstavnika Srpske liste sa Srbima sa sjevera Kosova, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 05.11.2022. 14:20h

Politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa sjevera Kosova napuštaju sve kosovske institucije - Skupštinu, vladu i četiri opštine na sjeveru, uključujući i organe pravosuđa i policije na sjeveru Kosova, rekao je danas predsjednik Srske liste Goran Rakić, poslije sastanka u Zvačnu.

"Ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve dok Piština ne počne da poštuje sporazume dogovorene u Briselu, što konkretno znači dok ne povuče odluku o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Rakić.

On je naveo da Srbi sa Kosova ne prijete nikome već se trude da sačuvaju mir i pravo na dostojanstven život.

"Tražimo od Prištine da poštuje sve sporazume iz dijaloga koje je garantovala i sama Evropska unija (EU)", rekao je Rakić i javno podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Kosova.

Ostavke su podnijeli i poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova, dok su uz poruku "dosta je bilo", srpski pripadnici Kosovske policije simbolično skinuli uniforme navodeći da napuštaju službu.

Sudija Apelacionog suda Nikola Kabašić podnio je ostavku u ima sudija, administrativnih radnika i tužioca osnovnog suda u Mitrovici.

Gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović dao je ostavku u ime gradonačelnika i odbornika četiri opštine na Sjeveru.

Kako je javio Kossev, odmah nakon što su Srbi sa Sjevera izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su na bandere počele da se lijepe srpske zastave uz natpis "Ovo je Srbija", sve je više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica.

Ista situacija je i u sjevernom dijelu Mitrovice gdje se zastave dijele prolaznicima u gradu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije objavio da nezvanično saznaje da su predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili su da napuste institucije Kosova.

RSE je tada naveo da je to odlučeno nakon sastanka predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih opština i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužilaštva i policije koji je održan u Zvečanu na sjeveru Kosova.

Najavi izlaska iz institucija prethodila je smjena direktora policije za region sjever Nenada Đurića koji je suspendovan zbog odluke da policija na sjeveru ne uručuje opomene vlasnicima koji koriste za Kosovo nelegalne registarske tablice koje izdaju organi Srbije.

Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste, vodeće partije Srba na sjeveru Kosova koja ima podršku Beograda, najavio je da će nakon sastanka biti pročitani zaključci koji budu donijeti.

Simić
Simićfoto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je ranije da će predložiti napuštanje kosovskih institucija.

Bonus video: