Rezolucija Evropskog parlamenta: Traže da se zaustave pregovori sa Srbijom, zatražene sankcije protiv Dodika

Po drugi put EP zvanično zahtjeva od EU da zaustavi pregovore sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahtjeva... U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini

11939 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropski parlament (EP) večeras je završio debatu o rezoluciji o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike, koja bi trebalo da bude usvojena u srijedu, a od zemlja Zapadnog Balkana tom rezolucijom zatraženo je da svoje spoljne politike usklade sa spoljnom politikom Unije, uključujući i sankcije.

Iz Evropskog parlamenta opet stižu poruke da Srbija mora da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom, prenosi N1.

Po drugi put EP zvanično zahtjeva od EU da zaustavi pregovore sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahtjeva od kojih se najvažnijim smatra potpuno usaglašavanje spoljne i bezbjednosne politike Srbije sa spoljnom i bezbjednosnosm politikom EU.

EP naglašava važnost potpunog usklađivanja posebno sa politikom sankcija protiv trećih zemalja. Žali zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosno politikom EU a posebno u pogledu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

EP navodi da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kad Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

U izvještaju EP podsjeća da se Srbija kao zemlja koja teži evrointegracijama – mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i poštovati prava Unije.

U rezoluciji se poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom rezolucijom se poziva da se donesu "ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu cjelovitost, posebno Milorada Dodika" i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak, piše Tanjug.

Rezolucija izražava zabrinutost i u vezi sa sadržajem i "načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam".

Bonus video: