Vučić nakon razgovora sa Kurtijem: Nekakav dogovor je postignut, prioritetno formiranje ZSO

"Kao prioritetna obaveza, stavljeno je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO), u skladu s prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. Zbog toga sam zadovoljan", rekao je predsjednik Srbije

30603 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2023. 23:30h

U Ohridu je završen sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Razgovori su trajali gotovo 12 sati.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj kratko obratiti novinarima.

Vučić je nakon sastanka rekao da je "nekakav dogovor" postignut, ali da nije zadovoljan.

"To neće biti sve", rekao je Vučić.

On je kazao da će Evropski savjet donijeti odluku da to što je postignuto, postane dio pregovaračkog okvira.

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

"To je proces koji je dugačak i ozbiljan, i Evropski savjet, odnosno EU, procjenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. Cijeniće se koliko su strane šta uradile. Kao prioritetna obaveza, stavljeno je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO), u skladu s prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. Zbog toga sam zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama, govori se o donatorskoj konferenciji, ali će to zavisiti od implementacionog plan koji će morati da se nagodogradi", rekao je Vučić na konferenciji za medije.

On je saopštio da će albanska strana i večeras insistirati da nije potpisao ništa.

"Obojica smo stavili do znanje šta su crvene linije. Napravili smo, ako ništa, jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi, i nastavićemo da radimo. Ovo nije bio dan D", istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio da će od ponedjeljka ili utorka biti spreman da primi predstavnike svih poslaničkih grupa na konsultacije, da se, kako je pojasnio, dogovore da li da se u parlament ide "s nekim opštim aktom".

Aleksandar Vučić
foto: Reuters

"Pred nama je ozbiljan, ali nek lak posao. Vidjećemo. Da li prištinska strana hoće ili neće da odmah krene u formiranje ZSO - to ne mogu da znam. Ako hoćemo da istrajemo na našem evropskom putu, naš napredak biće cijenjen i po tome koliko hoćemo da uradimo po pitanju implementacije ovoga o čemu sam vam govorio. To je, u najkraćem, suština. Sjutra ću vam dati sve precizno", naveo je.

Vučić je rekao da će se pokazati ko želi da implementira sporazum. "Kod nas se ništa nije promijenilo", dodao je, navodeći da je cilj da se postigne "što je više moguća kompromisna varijanta".

"Ovo je početak. Znam da je ovo ozbiljan, težak i odgovoran proces. Nije moguće da nešto što traje 150 godina i duže da završite za jedan dan. Ali moramo da uđemo u ozbiljne procese i da rješavamo probleme... Sad će da nam cijene rezultat pojedniačno. Priština ne ispunjava ZSO - nema napretka za Prištinu. Srbija nije spremna da uradi to i to - nema napretka za Srbiju", istakao je Vučić.

On je saopštio da će "pritisci na obje strane biće nastavljeni".

"Niti je Kurti srećan mnogo, niti ja skačem u nebo...", rekao je.

Bonus video: