Advokatica: Praljku će biti organizovana privatna sahrana - Vijesti.me
PREMA NJEGOVOJ ŽELJI

Advokatica: Praljku će biti organizovana privatna sahrana

Nika Pinter je dodala da se za sada još ne zna datum sahrane i kada će posmrtni ostaci Praljka biti prebačeni iz Holandije u Hrvatsku

Slobodan Praljak
Slobodan Praljak (Foto: Reuters)

Bivšem komandantu snaga bosanskih Hrvata, generalu Slobodanu Praljku koji je izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, biće organizovana privatna sahrana prema njegovoj želji, izjavila je danas njegova advokatica Nika Pinter.

Praljak je u zapečaćenom pismu upućenom porodici prije nekoliko godina naveo da želi privatnu sahranu, rekla je Frans presu Nika Pinter i dodala da to pismo nema nikakve veze s njegovim samoubistvom u srijedu.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je u petak uveče da je Praljak preminuo od srčanog udara izazvanog cijanidom.

"Preliminarni rezultati toksikoloških analiza pokazali su da je Praljak imao visoku koncentraciju kalijum-cijanida u krvi", navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje da je to izazvalo "srčani udar za koji se sumnja da je uzrok smrti".

Nika Pinter je dodala da se za sada još ne zna datum sahrane i kada će posmrtni ostaci Praljka biti prebačeni iz Holandije u Hrvatsku.

Praljak (72) popio je 29. novembra otrov u sudnici Haškog tribunala, neposredno pošto ga je sud pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona Muslimana, 1993-94. godine.

Nedugo zatim, Praljak je preminuo u jednoj haškoj bolnici.

Krivičnu istragu o Praljkovom samoubistvu sprovode holandske vlasti.


Najčitanije iz sekcije Balkan