Afera "Reket": Šefica Specijalnog tužilaštva još uvijek nije saslušana - Vijesti.me
ISTRAGA SE ODUŽILA

Afera "Reket": Šefica Specijalnog tužilaštva još uvijek nije saslušana

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju je pokrenulo istragu 15. jula ove godine, a istog dana su uhapšeni glavni osumnjičeni Bojan Jankovski, poznat kao Boki13 i njegov saučesnik Zoran Milevski

Katica Janeva
Katica Janeva (Foto: Screenshot)

Istraga u aferi "Reket" u Sjevernoj Makedoniji se, po mnogima, odužila, a čeka se i svjedočenje odlazeće šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve nakon objavljivanja njenih telefonskih razgovora sa dvojicom osumnjičenih u aferi. 

Skopski advokati s kojima je kontaktirao Balkan insajt, tvrde da nema logike u odugovlačenju tako ozbiljne afere, a posebno u činjenici da Janeva još nije pozvana da svjedoči ni mjesec dana od početka istrage.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju je pokrenulo istragu 15. jula ove godine, a istog dana su uhapšeni glavni osumnjičeni Bojan Jankovski, poznat kao Boki13 i njegov saučesnik Zoran Milevski.

Njih dvojica su osumnjičeni za reketiranje Orčeta Kamčeva, po Forbsu najbogatijeg čovjeka u Sjevernoj Makedoniji, koji je i sam osumnjičen u drugoj aferi pod nazivom "Carstvo", prenosi N1.

Jankovski i Milevski su osumnjičeni da su od Kamčeva uzeli novac u zamjenu za pomoć, koristeći svoj navodni uticaj na Janevu, da ili izbjegne zatvor ili da mu kazna bude smanjena.

Tužilaštvo je konfiskovalo telefone Janeve kako bi ustvrdilo da li je imala veze sa osumnjčenim. Jedan je oduzet odmah, dok je drugi, čiji je nestanak ona prvobitno prijavila, pronađen je kod njenih rođaka, ali sa izbrisanim podacima.

Zvanično, pretraga telefonske komunikacije još traje, ali je u međuvremenu italijanski list La Verita objavila sadržaj razgovora Kamčeva i Jovanovskog u kojem se čuje i glas Janeve.

Ona je potvrdila da je glas njen, ali tvrdi da je sa Kamčevim pregovarala o sasvim drugom slučaju čiji naziv nije otkrila i da je radila po zakonu.

Na snimku se čuje glas za koji se pretpostavlja da je Janevski koji pominje svoje poznanstvo sa premijerom Zoranom Zaevim i ubjeđuje Kamčeva da on (Zaev) neće praviti probleme.

Zaev je u međuvremenu demantovao bilo kakvu povezanost sa slučajem, a objavljivanje snimaka razgovora zateklo je Tužilaštvo za organizovani kriminal nespremno. Šefica Tužilaštva Vilma Euskoska bila je na odmoru, kao i Janeva. Ali su se obje ove sedmice vratile i zatražile ubrzanje sveukupne istrage.


Vidi sve komentare