Albanija uvela blokadu na uvoz kosovskog brašna - Vijesti.me
OPET PROBLEM

Albanija uvela blokadu na uvoz kosovskog brašna

Kosovsko brašno je, prema laboratorijskim analizama, kontaminirano i nema količinu proteina propisanu prema evropskim standardima

brašno
brašno (Foto: Shutterstock)

Tirana je ponovo uvela blokadu za uvoz kosovskog brašna u Albaniju, rečeno je danas u Privrednoj komori Kosova.

Predsjednik Privredne Komore Kosova Safet Grđaliu je na zajedničkom sastanku sa proizvođačima brašna na Kosovu rekao da uvođenje ponovne blokade govori da u Albaniji postoji jak lobi koji blokira izvoz kosovskog brašna.

On je dodao da sumnja u rezultate laboratorija koje su uradile, kako je kazao, "dirigovani" izvještaj, prema kojem je kosovsko brašno kontaminirano i nema količinu proteina propisanu prema evropskim standardima.
 
Ministar poljoprivrede Kosova Blerand Stavileci je kazao da je sve što je u vezi sa izvozom kosovskog brašna postalo ozbiljno pitanje i da će njegovo ministarstvo pokušati da pronađe rješenje tog problema, prenosi TV Kohavizon. 
 
Poljoprivredni ekspert i profesor na poljoprivrednom fakultetu u Prištini Ismet Rusinovci je rekao da nije tačno da brašno sa Kosova nema dovoljno proteina, ocijenivši da je brašno sa Kosova prema standardima kvalitetnije od brašna koje u Albaniju stiže iz Vojvodine i ostalih država.

On je rekao i da je brašno iz Vojvodine "stajalo od četiri do pet godina po skladištima", zbog čega je, kako je dodao, nedovoljno kvalitetno.