Albanska opozicija za petak zakazala nove proteste - Vijesti.me
ZNAK NOVIH NEMIRA

Albanska opozicija za petak zakazala nove proteste

Predsjednica parlamenta Jozefina Topali izjavila je, posle posjete policajcima povrijeđenim tokom protesta, da niko ne može da zbaci legitimnu vladu nasiljem.

Sahrana
Sahrana (Foto: Beta)

Lider albanske opozicije Edi Rama pozvao je danas svoje pristalice da učestvuju u novim mirnim demonstracijama u petak, sedam dana posle sukoba u Tirani u kojima su poginule tri osobe, dok je predsjednica parlamenta Jozefina Topali upozorila da legitimnu vladu niko ne može da zbaci nasiljem.

Rama, predsjednik najveće opozicione stranke, Socijalističke partije, danas je prisustvovao sahrani jednog od stradalih učesnika demonstracija, koje je ta partija organizovala, zahtjevajući ostavku premijera Saljija Beriše i vanredne parlamentarne izbore.

On je najavio da će nove demonstracije biti organizovane u petak popodne, jednu sedmicu pošto je u sukobima građana i policije povrijeđeno više od 150 ljudi, prenela je agencija AP.

Premijer Beriša je najavio da će njegova Demokratska partija organizovati miting protiv nasilja u srijedu.

Američka agencija navodi da ambasadori zapadnih država razgovaraju sa najvišim albanskim zvaničnicima u nastojanju da pronađu kompromisno rešenje.

Predsjednica parlamenta Jozefina Topali izjavila je, posle posjete policajcima povrijeđenim tokom protesta, da niko ne može da zbaci legitimnu vladu nasiljem.

Topali je optužila Ramu da je najviše odgovoran za pretvaranje demonstracija u nasilje protiv policijskih snaga i državnih institucija, prenela je agencija ATA.

Rama je za smrt tri Albanca direktno optužio ministra unustrašnjih poslova Lulzima Bašu za zloupotrebu položaja i premijera Berišu da je "politički dirigent" stradanja tri Albanca.

On je ranije pozvao nadležne organe da obezbjede uslove za nezavisnu istragu krvavih nemira i naglasio da je spreman da pravno odgovara ako se utvrdi njegova krivica.