Benedikt XVI podržava ulazak Hrvatske u EU - Vijesti.me
SNAŽNA PODRŠKA

Benedikt XVI podržava ulazak Hrvatske u EU

Sveta stolica je među prvima priznala nezavisnost Hrvatske i Vatikan želi da se još jedna snažna država pridruži 27-članom bloku.

Papa je snažno podržao težnju Hrvatske da se pridruži Evropskoj uniji, ali je rekao da razumije strah evroskeptika od "prejake" centralizovane birokratije.

Benedikt XVI je na početku njegove prve posjete Hrvatskoj kao papa izrazio dugotrajnu zabrinutost Vatikana da se Evropa mora podsjećati na njene hrišćanske korijene "zarad istorijske istine".

Prethodni papa, Jovan Pavle Drugi, posjetio je Hrvatsku tri puta tokom i nakon ratova 1990-ih.

Hiljade mladih Hrvata su prkosili jakoj kiši dok su čekali papu da stigne na bdjenje na glavnom zagrebačkom trgu.

"Ostaćemo ovdje čitavu noć ako treba!" rekla je Josipa Petročić, koja je na Trgu bana Jelačića stajala u moru Hrvata koji su pjevali i igrali, prenio je izvještač agencije Aosišiejtid pres.

"Ne smeta nam kiša, ostali bismo i da je snijeg jer volimo papu."

Papina posjeta je podstek za napore konzervativne vlade da zaključi pristupe pregovore sa EU.

Papa je rekao da je "logično, pravadeno i neophodno" da Hrvatska uđe u EU s obzirom na to da su njena istorija i kultura tako snažno ukorijenjene u evropskim.

"Od samih početaka, vaš narod pripada Evropi i na poseban način daje doprinos duhovnim i moralnim vrijednostima koje kroz vjekove oblikuju svakodnevni život kao i lični i nacionalni identitet njene djece," rekao je papa po dolaksu na zagrebački aerodrom, prenijeli su hrvatski mediji.

Papa je, međutim, u izjavama datim novinarima u avionu, priznao da je strah ili skepticizam vezano za pridruživanje EU razumljiv ako se uzme u obzir to što je Hrvatska mala i što dijeli drugačije vrijednosti od drugih, sekularnijih nacija EU.

"Razumljivo je što možda postoji strah od pretjerano jake centralizovane birokratije i racionalističke kulture koja ne uzima dovoljno u obzir istoriju – bogatstvo istorije koje Hrvatska nudi", rekao je.

"Pozvao je Hrvatsku da svoju misiju pridruživanja EU ispuni „promovisanjem temeljnih moralnih vrijednosti, ukorijenjenih u društvenom životu i identitetu starog kontinenta."

Hrvatski predsjednik se složio, rekavši da se Evropa ne bi ujedinila da nije bilo dubokih hrišćanskih vrijednosti opraštanja i pomirenja koje Hrvatska njeguje.

"Ujedinjenje Evrope je u osnovi hrišćanski projekat," rekao je Josipović, dok su vojna parada i Hrvati u tradicionalnoj odjeći pozdravljali papu na aerodromu.

Josipović je istakao da posjeta pape dolazi u važnom trenutku kada Hrvatska slavi 20. godina nezavisnosti i kada su pri kraju pristupni pregovori s EU.

Vatikan i Hrvatska, u kojoj živi 89,8 odsto katolika, odavno imaju čvrste odnose. Sveta stolica je među prvima priznala nezavisnost Hrvatske i Vatikan želi da se još jedna snažna država pridruži 27-članom bloku.

Stepinac je uživao status heroja među katolicima zbog njegovog otpora komunizmu i odbijanja da razdvoji hrvatsku crkvu od Vatikana
Prema nedavno sprovedenoj anketi, oko 45 odsto Hrvata podržava članstvo u EU, do je 42 odsto protiv, pri čemu nacionalisti upozoravaju da bi država mogla izgubiti identitet.

Papa će u nedjelju održati misu povodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica i pomoliti se na grobu kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca.

Stepinca, koji je predvodio hrvatsku katoličku crkvu tokom Drugog svjetskog rata, papa Jovan Pavle II je proglasio blaženim 1998.

Posjeta poglavara rimokatoličke crkve koštaće Hrvatsku oko dva miliona eura, što će podijeliti država i crkva.
Stepinac je uživao status heroja među katolicima zbog njegovog otpora komunizmu i odbijanja da razdvoji hrvatsku crkvu od Vatikana. Međutim, njegova beatifikacija je bila kontroverzna jer kritičari smatraju da se nije suprotstavio progonu Srba i Jevreja od strane ustaškog režima.

Nakon rata, komunističke jugoslovenske vlasti su optužile Stepinca sa saradnju sa ustaškom vladom, što je on negirao, i osudile ga na 16 godina zatvora.

Benedikt je rekao da je Stepinac branio istinski humanizam i od komunistčke diktature i od ustaškog režima, koji je „navodno ostvarivao san autonomije i samostalnosti, ali je u stvarnosti ta autonomija bila laž jer ju je Hitler koristio za svoje ciljeve”.

Benedikt XVI (84), nije bio u inostranstvu od posjete Španiji u novembru, a ovo mu je 19-to putovanje od kada je postao papa 2005.

Mjere bezbednosti u Zagrebu poginute su na najviši nivo.

Posjeta poglavara rimokatoličke crkve koštaće Hrvatsku oko dva miliona eura, što će podijeliti država i crkva.