Beograd: Djeca otrovana hranom, 90 primljeno u bolnicu - Vijesti.me
U šest škola

Beograd: Djeca otrovana hranom, 90 primljeno u bolnicu

"Djeca imaju iste simptome. Povraćenje, dijareja, dehidrirala su, a pojedina imaju i bolove", rekao je direktor Dječje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić

trovanje djece Beograd
trovanje djece Beograd (Foto: Blic.rs)

Oko devedesetoro djece, iz šest osnovnih škola u Beogradu čiji je snabdjevač "Zlatna Varoš", otrovano je hranom.

Kako prenosi RTS nema naznaka da je riječ o salmoneli.

"Djeca imaju iste simptome. Povraćenje, dijareja, dehidrirala su, a pojedina imaju i bolove. Sada se procjenjuje da li se mogu liječiti ambulantno i u kućnim uslovima, ili neka djeca moraju da ostanu u bolnici", rekao je direktor Dječje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić.

Pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje Ljubiša Antonijević je rekao da su kontaktirani direktori škola i da je za sada utvrđeno da u 11 škola nema zabilježenih slučajeva trovanja, dok se za četiri škole situacija još utvrđuje u neposrednom kontaktu sa učenicima.

"Hrana tog dobavljača neće biti isporučivana školama, sve dok se ne utvrdi pravi razlog trovanja djece", istakao je Antonijević

Prema njegovim riječima, nadležni organi, tržišna inspekcija i veterinarske službe, obaviće preglede i donijeti odgovarajuće mjere.

Društvo za ugostiteljske usluge ''Zlatna varoš", negiralo je da na bilo koji način ima veze sa trovanjem učenika u osnovnim školama "Milena Pavlović Barili" i "Branko Radičević", tvrdeći da je svim školama isporučilo isti obrok i to za više od 2.000 osnovaca.

Tvrde da su škole koristile i užinu od drugog dobavljača, a da je sve njihove obroke pripremalo isto osoblje u istoj kuhinji, sa namirnicama istog porijekla i u istim posudama.

U produženom boravku u školi u Višnjičkoj Banji bilo je 90 đaka i prema nekim procjenama, njih 50 je prevezeno u bolnicu.

Oko 14 časova, dva sata nakon serviranog ručka, pojavili su se prvi simptomi trovanja kod djece od prvog do četvrtog razreda - učestalo povraćanje, mučnina u stomaku. Kasnije se kod većine pojavila i dijareja.

"Nakon toga pozvani su roditelji, Hitna pomoć, Sanitarna inspekcija i Gradski zavod za javno zdravlje", kaže Aleksandra Albu, nastavnik razredne nastave.

Djeca u školi u Višnjičkoj Banji za ručak su jela supu, špagete sa bolonjeze sosom i jabuku.

Nastavno osoblje jelo je istu hranu, a trovanje je konstatovano i kod direktorke škole, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

Gradski zavod za javno zdravlje uzorkovao je hranu i poslao na ispitivanje.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Slobodan Tošović kaže da je infekcija hranom vjerovatno nastala tokom pripreme obroka, ali i da su to samo pretpostavke i da ostaje da se utvrdi uzrok.

Prema prvim informacijama, nema sumnje da je riječ o salmoneli.

"Može biti strafilokokno, mogu biti uslovno patogene bakterije, ali prije svega mislimo na stafilokokno trovanje", rekla je epidemiološkinja Slavica Maris i dodala da svako dijete koje ima simptome trovanja treba da se javi nadležnoj zdravstvenoj službi radi uključivanja terapije.

Epidemiološko ispitivanje nastaviće se sjutra, kada se očekuju prvi rezultati.

Sanitarna služba Gradskog zavoda za javno zdravlje sjutra počinje detaljnu kontrolu hrane, vodu i higijenske uslove u kojima je spremana hrana, saopšteno je iz te ustanove.