BiH: Optužnica protiv Milana Lukića zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Štrpcima - Vijesti.me
TERETI SE ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILA

BiH: Optužnica protiv Milana Lukića zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Štrpcima

Milan Lukić se već nalazi na izdržavanju doživotne kazne na koju ga je 2009. godine osudio Haški tribunal za zločine počinjene na području Višegrada od 1992. do 1995. godine

Lukić
Lukić (Foto: FoNet/AP)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića zbog ratnih zločina nad putnicima bošnjačke i hrvatske nacionalnost u stanici Štrpci 1993. godine, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Lukić (1967.) tereti se da je učestvovao u planiranju i realizaciji otmice civila i njihovom ubistvu na obali rijeke Drine 27. februara 1993. godine.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa komandantima i ostalim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, u mjestu Štrpci učestvovao u planiranju i organizovanju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar.

Lukić se tereti da je učestvovao u otmici 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, koji su poslije odvedeni u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani.

Nakon toga, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, oni su odvezeni u mjesto Musići, gdje je Lukić učestvovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još traga.

Lukić se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Milan Lukić se već nalazi na izdržavanju doživotne kazne na koju ga je 2009. godine osudio Haški tribunal za zločine počinjene na području Višegrada od 1992. do 1995. godine.

Posle ispitivanja Lukića, Tužilaštvo BiH je ispunilo poslednje procesne uslove za podizanje optužnice protiv njega i za zločin u Štrpcima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.


Vidi sve komentare