Blic: Susret Kostića i jednog od najpoznatijih bankara svijeta - Vijesti.me
SASTANAK U VARŠAVI

Blic: Susret Kostića i jednog od najpoznatijih bankara svijeta

Blicovi izvori kažu da je Miodrag Kostić sa Džejmijem Dajmonom, predsjednikom najveće američke multinacionalne investicione banke „JPMorgan Chase“, razgovarao o poslovnim ulaganjima i akvizicijama

Miodrag Kostić i Džejmi Dajmon
Miodrag Kostić i Džejmi Dajmon (Foto: Privatna arhiva)

Poznati srpski biznismen Miodrag Kostić sastao se krajem prošle nedjelje sa  jednim od najvećih bankara, finansijskih stručnjaka današnjice i, prema Frobsovoj listi, devetnaestim najuticajnijim čovjekom na svijetu, Džejmi Dajmonom, javlja Blic.

Prema tim saznanjima, susret je organizovan krajem prošle nedjelje u Varšavi, gdje su se, na poziv ovog bankara, okupili predsjednici sedam najvećih kompanija u Evropi, a Miodrag Kostić je bio jedini biznismen iz regiona.

Blicovi izvori kažu da je Miodrag Kostić sa Džejmijem Dajmonom, predsjednikom najveće američke multinacionalne investicione banke „JPMorgan Chase“, razgovarao o poslovnim ulaganjima i akvizicijama, kao i potencijalnoj saradnji i sinergiji. Imajući u vidu jako nacionalno i regionalno prisustvo MK Group, saradnja sa ovako ozbiljnim finansijskim stručnjakom i razgovor o budućim investicijama može biti od značaja i za Srbiju, ali i cijelu regiju, dodaje Blic.

MK Group je početkom godine, povodom proslave 35 godina poslovanja, najavila više od pola milijarde evra investicija u agrar, bankarstvo i turizam u Srbiji i regionu, te ovo izgleda kao jedan od iskoraka u pravcu ostvarenja ambicija.

Džejmi Dajmon je jedan od najvećih i najuticajnijih stručnjaka sadašnjice, jedan od rijetkih bankara koji je postao milijarder upravljajući bankom. Prema magazinu „Forbes“, neto vrijednost Dajmona je 1,4 milijarde dolara. Dijelom, za to je zaslužna činjenica da samo u „JPMorgan Chase“ banci ima udio od 485 miliona dolara, kao i činjenica da je tokom 2017. godine je kao kompenzaciju za svoj rad u banci dobio 29,5 miliona dolara. Karijeru u jednoj od najvećih američkih (i svjetskih) banaka započeo je 2004 godine, a ubrzo nakon dolaska u „JPMorgan Chase“ zauzeo je poziciju Predjsednika upravnog odbora ove banke. Sa tržišnom kapitalizacijom od gotovo 400 milijardi dolara, profitom koji je tokom prvog kvartala 2019. godine porastao za 5% i iznosio 9,18 milijardi dolara i prihodom od gotovo 30 milijardi dolara, „JPMorgan Chase“ je najveća banka u Sjedinjenim državama i šesta najveća banka u svijetu (po ukupnoj aktivi koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 2,7 triliona dolara).

Iz MK Group nisu imali nikakav komentar na ovu temu.