Bramerc: Stanišić i Simatović doprinijeli zločinima u Hrvatskoj i BiH - Vijesti.me
ZADOVOLJAN ODLUKOM HAŠKOG TRIBUNALA

Bramerc: Stanišić i Simatović doprinijeli zločinima u Hrvatskoj i BiH

"Žalbeno vijeće je prihvatilo naše argumente i naložilo ponovno suđenje u cjelosti, na osnovu važećih pravila", istakao je Bramerc

ovica Stanišić, Franko Simatović
ovica Stanišić, Franko Simatović (Foto: BETA)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je zadovoljan odlukom Žalbenog vijeća Haškog trbinula koje je odlučilo da ponovi suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću, jer ima dokaza da je postojao zločinački plan da se počne zločini u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

"U žalbi smo iznijeli dva ključna pravna argumenta protiv oslobađajuće presude u prvostepenom postupku. Prvi argument bio je da Pretresno vijeće nije presudilo o velikom broju dokaza koje smo predočili i koji pokazuju da je postojao zajednički zločinački plan da se počine zločini u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini i da su Stanišić i Simatović doprinijeli sprovođenju ovog zajedničkog zločinačkog plana", rekao je Bramerc za današnje izdanje beogradskog lista "Danas". 

Prema njegovim riječima, drugi argument Tužilaštva bio je da je Pretresno vijeće pogrešno primijenilo koncept "konkretne usmjerenosti" prilikom donošenja odluke o tome da li su optuženi pomagali i podržavali počinjenje zločina. 

"Žalbeno vijeće je prihvatilo naše argumente i naložilo ponovno suđenje u cjelosti, na osnovu važećih pravila", istakao je Bramerc. 

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski rekao je za "Danas" da ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću neće uticati na završnu strategiju ovog suda i dodao da će suđenje početi u dogledno vrijeme.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je u ponedjeljak, 15. decembra, prvostepenu oslobađajuću presudu bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki i naložilo novo suđenje.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a u proljeće 2013. godine prvostepeno vijeće Tribunala oslobodilo ih je krivice po svih pet tačaka optužnice.