Da li je Kumanovo bilo iscenirano? - Vijesti.me
NJEMAČKA ŠTAMPA:

Da li je Kumanovo bilo iscenirano?

"Bez obzira na to šta se zapravo dogodilo ili će se desiti, Srbi njeguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci sa Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osjećanja su iznad bilo koje ideologije", navodi list

Makedonska policija, Kumanovo
Makedonska policija, Kumanovo (Foto: Reuters)

Njemačka štampa piše danas o dešavanjima u Makedoniji, inoseći tezu o mogućnosti da su događaji od prošle subote u Kumanovu bili iscenirani, prenosi "Dojče vele".

U tekstu pod naslovom "Makedonski haos", "Zidojče cajtung" prenosi tvrdnje lidera opozicije da su vlada premijera Nikole Gruevskog i šef obavještajne službe godinama ilegalno prisluškivali preko 20.000 Makedonaca, za šta, kako list navodi, postoje dokazi u vidu transkripata i snimaka, čiju su autentičnost potvrdile neke od "žrtava prisluškivanja, uključujući i bivše tužioce".

"Makedonski eksperti upozorili su u aprilu da vlada pod pritiskom može da iscenira incidente, čak i teror, kako bi se održala na vlasti", navodi list, podsjećajući na događaje u Kumanovu, gdje je "14 terorista i osam policajaca izgubilo život".

Stručnjaci strahuju da je vlada iscenirala taj krvavi incident. 

Bivši šef obavještajne službe Goran Mitevski rekao je da zvuči nelogično da je teško naoružana teroristička grupa ostala nezapažena od strane vlasti. 

Bivši general Ilija Nikolovski vjeruje "da su navodni teroristi zapravo plaćenici", piše "Zidojče cajtung".

"Opozicioni lider Zoran Zaev čak može da dokaže da vlada već godinu i po dana zna za tu oružanu grupu. Ambasadori Njemačke, SAD, EU, Velike Britanije, Francuske i Italije, nakon sastanka sa premijerom i liderom opozicije, ni jednom jedinom riječju nisu pomenuli 'terorizam', već su govorili samo o 'tragediji'," navodi njemački list.

List "Tagescajtung" s druge strane piše da mnogi "neće događaje u Kumanovu vidjeti kao obračun policije sa ilegalnom oružanom grupom, već kao sukob između slovensko-pravoslavnih Makedonaca sa Albancima".

"Bez obzira na to šta se zapravo dogodilo ili će se desiti, Srbi njeguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci sa Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osjećanja su iznad bilo koje ideologije", navodi list.

"Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca u borbi sa teroristima koji nisu njemačkog ili francuskog porijekla. Cijeli zapadni svijet bi bio na nogama. Ali to se desilo u Makedoniji, daleko od jezgra Evrope, tamo gdje dvije i po decenije nema mira", ističe "Tagescajtung"

U tekstu dalje stoji da istorija pokazuje da "ništa dobro ne može da nastane iz stanja masovne nezaposlenosti, nezacijeljenih ratnih rana, međusobnog optuživanja, beznađa i očaja".

"Vjera u Evropsku uniju nestaje, a poznati obrazac za održavanje moći pri ruci je svim regionalnim vladarima i onima koji to žele da budu: za svoje stradanje okriviti drugu naciju, svoje redove zbijati uz nacionalistički poklič. Svi znaju: čak i ako ne želite da isprovocirate baš velike sukobe, igranje s vatrom na igralištu opšte frustracije lako se pretvara u oganj pakla", zakjučuje njemački list.