Desnica protiv desnice: Bitka Grabar-Kitarović i Škore za glasove - Vijesti.me
PREDSJEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ

Desnica protiv desnice: Bitka Grabar-Kitarović i Škore za glasove

"Ako se desno biračko telo dodatno i značajno motiviše, a lijevo ne izađe u punom opsegu, Milanović će s današnjih 24-25 odsto podrške pasti za dva-tri postotna poena u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru"

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Betaphoto/Admir Buljubašić)

U fokusu predsjedničke trke u Hrvatskoj vodi se bitka na desnici, a ne između desnice i ljevice, kao ranije, ocjenio je da je politički analitičar Ivan Relković.

On je posebno ukazao na borbu za glasove birača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) između kandidatkinje te vladajuće stranke, aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata desnice, pjevača Miroslava Škore.

Relković je upozorio da je zbog toga u opasnosti kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, koji bi mogao da ostane bez drugog kruga, piše danas Jutarnji list.

"Dosad smo u kampanjama u pravilu imali lijevo-desnu homogenizaciju biračkog tijela, dakle situacije da rastu i lijevi i desni kandidat (ili stranka) kada se događa velika homogenizacija biračkog tijela. Sada to nije tako jer imamo rat na desnici gdje se događa dvostruka homogenizacija desnog biračkog tijela i potencijalna pasivizacija lijevih birača", rekao je Relković.

On je dodao da Milanoviću prijeti opasnost povećanja ukupnog broja desnih birača, kao i opasnost izjednačavanja rejtinga Škore i Grabar-Kitarović.

"Ako se desno biračko telo dodatno i značajno motiviše, a lijevo ne izađe u punom opsegu, Milanović će s današnjih 24-25 odsto podrške pasti za dva-tri postotna poena u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru. A kako su sve troje blizu u anketama, za Milanovića postoji opasnost da ga oboje prestignu i da on uopšte ne uđe u drugi krug", smatra analitičar.

Uz to, Milanovićev put prema drugom krugu, navodi Relković, otežava i to što ima više lijevih i kandidata lijevog centra koji mu mogu uzeti manji broj glasova, ali opet dovoljno da zbog male razlike među vodećim kandidatima ne uđe u drugi krug.

Pozivajući se na izvore u SDP, zagrebački dnevnik navodi da je Milanović odlučio da u svijetlu sukoba na desnici djelimično promjeni taktiku i da u nastavku kampanje ne napada više toliko aktuelnu predsjednicu i HDZ. Milanovićev izborni štab najavljuje da će do kraja prvog kruga izbora kandidat SDP i više manjih stranaka lijevog centra voditi afirmativnu kampanju, svjesni da napadom na HDZ i Plenkovića, Milanović umjesto sebe gura Škoru u drugi krug.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj održavaju se 22. decembra, a ukoliko novi predsjednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020. godine.

Prema predizbornim anketama, vodeći kandidati su Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro, a značajniju podršku još ima i nezavisni kandidat, evroposlanik Mislav Kolakušić.


Vidi sve komentare