Dodik: Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostatka EU - Vijesti.me
zadovoljan novim komesarom za susjedstvo i proširenje

Dodik: Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostatka EU

Govoreći o politici proširenja EU, Dodik je rekao da su političari bliski francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu protiv proširenja, dodavši da će to biti teško prevazići dok EU ne riješi postojeće probleme

Dodik
Dodik (Foto: Darko Vojinovic/AP)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je zadovoljan što bi Laslo Tročanji iz Mađarske trebalo da bude novi evropski komesar za susjedstvo i proširenje, navodeći da Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostalih evropskih zemalja.

"Nemoguće je sada komentarisati personalna rješenja, ali treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen sa nizom unutrašnjih pitanja", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na migracije, Bregzit i ostala važna pitanja.

Govoreći o politici proširenja EU, Dodik je rekao da su političari bliski francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu protiv proširenja, dodavši da će to biti teško prevazići dok EU ne riješi postojeće probleme.

"Dakle, ostaćemo u koordinaciji, a resursi i podrška za proširenje EU su značajni. U BiH moramo gledati kako ćemo reagovati na sve izazove, pa i populacione, čemu je značajno doprinijela zapadna Evropa jer želi radnike, a suočava se sa socijalnim, obrazovnim i vjerskim problemima", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, EU se orijentiše na zaustavljanje dolaska migranata sa Srednjeg i Dalekog istoka, a žele da im baza za radnu snagu budu zemlje koje teže ka EU.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da je osnovno pitanje kako sarađivati sa EU u situaciji kada BiH nema formiranu novu vlast, dodavši da se raduje sastancima sa ljudima iz Evropske komisije.


Vidi sve komentare