Đurića preuzela srpska policija: Pogledajte kako ga kosovska policija dovodi u stanicu u Prištini - Vijesti.me
UHAPŠEN U KOSOVSKOJ MITROVICI

Đurića preuzela srpska policija: Pogledajte kako ga kosovska policija dovodi u stanicu u Prištini

Portparol policije Kosova Baki Keljani je za agenciju Beta rekao da policija postupa prema zahtjevima Ministarstva vanjskih poslova Kosova i vlasti Kosova koje su zatražle hapšenje Đurića u slučaju da ilegalno bez dozvole kosovskih vlasti uđe na Kosovo

Hapšenje Marka Đurića
Hapšenje Marka Đurića (Foto: Beta-AP)

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Vlade Srbije Marka Đurića preuzela je večeras srpska policija, nakon privođenja u Kosovskoj Mitrovici.

Kako navodi RTS, Đurić je poslije izvođenja pred prekršajnog sudiju protjeran u centralnu Srbiju preko Merdara, gdje ga je preuzela srpska policija. 

Đurić je  uhapšen danas popodne u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se pojavio uprskom zabrani ulaska na Kosovo od strane prištinskih vlasti. 

Đurić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković danas su oko 17 časova stigli u Kosovsku Mitrovicu da bi prisustvovali unutrašnjem dijalogu o KiM. 

Kako je ranije javio dopisnik agencije Beta, Đurić je u pratnji velike kolone vozila kosovske policije, krenuo prema prelazu Merdare, gdje je trebalo da bude predat vlastima Srbije.

Policija Kosova je upala u prostorije Mitrovačkog dvora gde se održavao okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i uhapsila Đurića. Policija je suzavcem rasterala gradjane okupljene ispred Mitrovačkog dvora, a suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gdje su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, donijeti odluku o mjerama koje će preduzeti prema Đuriću a medju njima se pominje mogućnost stalne zabrane. 

Đurić je nakon hapšenja u oklopnim vozila policije Kosova doveden u policijsku stanicu "Centar" u Prištini.

Na video snimku koji je objavio portal Klan Kosova vidi se kako policija dovodi Đurića u policijsku stanicu u Prištini.

Sa lisicama na rukama i okružen sa oko 100 maskiranih pripadnika policije Kosova, Đurić se kao "običan kriminalac" tada nalazio u policiji Kosova.

Portparol policije Kosova Baki Keljani je ranije za agenciju Beta rekao da policija postupa prema zahtjevima Ministarstva vanjskih poslova Kosova i vlasti Kosova koje su zatražle hapšenje Đurića u slučaju da ilegalno bez dozvole kosovskih vlasti uđe na Kosovo.

Prema procedurama predviđenih zakonom moguće je da nadležno tužilaštvo u Prištini odredi meru policijskog zadržavanja od najviše 48 sati da bi se pripremio predmet i bio predat nadležnom sudu.

Dolazak Đurića u Prištinu pratilo nekoliko stotina građana koji su ga dočekali zvižducima i psovkama.

Zgradu policijske stanice "Centar" obezbjeđovao je veliki broj pripdanika specijalnih snaga policije Kosova naoružanim dugim cijevima.

Policija Kosova je ranije potvrdila da je oko 17.30 časova uhapsila Đurića.

Đurić je uhapšen u zgradi suda u sjevernom dijelu Mitrovice pošto je, uprkos zabrani kosovskih vlasti da posjeti Kosovo, ilegalno došao u Mitrovicu da bi učestvovao u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Marko Đurić
Marko Đurić(Foto: Twitter)

Uprkos činjenici da se veliki broj građana okupio u blizini suda, policija Kosova je uspjela da uđe i da uhapsi Đurića.

Sa njim je uhapšen i njegov saradnik Željko Jović, javili su prištinski mediji.

Mediji su javili i da je Đurić na sastanku rekao da je došao na Kosovo onako kako je obećao i da sjeverni deo Kosova nikada neće biti dio "samoproglašenog Kosova ili Velike Albanije".

Prištinska agencija Kosovapress je prethodno javila da su velike snage policije Kosova okružile prostorije u kojima se nalazio Đurić. One su tokom dana bile stacionirane u južnom dijelu grada.

Policija je suzavcem rastjerala građane okupljene ispred Mitrovačkog dvora.

Kako je javio reporter agencije Beta, policija je upala u prostorije Mitrovačkog dvora gdje se održava okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i uhapsila Đurića. 

Čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku.

Suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gdje su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici prištinskih institucija saopštili su ranije da Đuriću i Selakoviću nije dozvoljen ulazak na Kosovo i da će, ako to pokušaju, biti uhapšeni.