Francuski orden Legije časti Olji Bećković - Vijesti.me
ZA HRABROST I ODVAŽNOST

Francuski orden Legije časti Olji Bećković

"Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije vidjela i bolje razumjela od moje sopstvene", istakla je Bećković, vidno uzbuđena

Olja Bećković
Olja Bećković (Foto: Betaphoto)

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je orden Legije časti, u rangu viteza, novinarki Olji Bećković za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost.

Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija "Utisak nedelje" koju je vodila u protekle 23 godine.

"Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije vidjela i bolje razumjela od moje sopstvene", istakla je Bećković, vidno uzbuđena. 

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama. 

"Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osjećaju novinari za svoje radno mjesto, pa čak i za svoju bezbjednost", rekla je ona. 

Prema njenim riječima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uvjerenja, veoma jasan osjećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu.

"Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju vjeru u budućnost", dodala je Moro. 

Ističući da je orden Legije časti priznanje najvišeg ranga među francuskim počasnim odlikovanjima koje odlikuje ličnosti čije angažovanje otjelotvoruje velike ideje, vrijednosti i ciljeve koje Francuska brani na svojoj teritoriji i u svijetu, ona je podsjetila na životni put Olje Bećković. 

Konstatovala je da je Bećković tokom 23 godine, od 1991. do 2014, vodila "Utisak nedelje", emisiju za koju je njeno ime neraskidivno vezano, a koja je, kako je navela, pratila razvoj i preobražaj Srbije svih tih godina. 

"Razvijajući jedan potpuno drugačiji koncept od onog koji je prije toga postojao u vašoj zemlji, slobodno novinarstvo u službi informisanja građana koje daje bez predrasuda i sa punom slobodom riječ ličnostima koje brane najrazličitije ideje, učestvovali ste u građanskom obrazovanju više generacija vjernih gledalaca", istakla je Moro. 

Ocijenivši da je Bećković "simbol srpskog novinarstva", Moro je izrazila nadu da će ona moći da nastavi sa ispunjavanjem profesionalne misije koju je sebi zartala. 

"Znam da ćete jednom mjesečno u nedjeljniku 'Nin' objavljivati intervjue koje ćete voditi sa značajnim ličnostima sa javne scene u Srbiji koje će, kao i uvijek, da brane svoja različita uvjerenja i predstavljaju različita mišljenja", zaključila je ambasadorka Moro. 

Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećković je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi. 

"Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osjećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osjećaj da vas Francuska više cijeni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim", rekla je Bećković okupljenim novinarima.