Glavni tužilac Haškog tribunala traži pritvor za Šešelja - Vijesti.me
ODBACIO OPTUŽBE

Glavni tužilac Haškog tribunala traži pritvor za Šešelja

Bramerc je naveo Šešeljeve "ponovljene izjave da se dobrovoljno neće vratiti u Tribunal; prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom; izjave koje su pođarivačke i uvredljive za žrtve i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja"

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj (Foto: Reuters)

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc odlučio je danas da, kao "neutemeljene", odbaci jučerašnje tvrdnje Vojislava Šešelja da je Bramerc "produžena ruka hrvatskog režima i briselske administracije".

Odbacujući kao "neosnovanu" i Šešeljevu optužbu da on zloupotrebljava položaj glavnog tužioca, Bramerc je ponovio zahtjev da raspravno vijeće opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i lideru Srpske radikalne stranke naredi da se vrati u sudski pritvor u Sheveningenu.

Kao osnovu za to, Bramerc je naveo Šešeljeve "ponovljene izjave da se dobrovoljno neće vratiti u Tribunal; prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom; izjave koje su pođarivačke i uvredljive za žrtve i izjave koje dovode u pitanje humanitarne brige proizašle iz njegovog zdravstvenog stanja".

Glavni haški tužilac time je odbacio i Šešeljev poziv raspravnom vijeću da Bramerca "zbog nedozvoljenog ponašanja" kazni i izloži ga "rigoroznim disciplinskim merama".

Šešelj "ne samo da nije demantovao svoje izjave...nego se njima nije ni bavio. U skladu s tim, on ne nudi ništa što bi potkopalo osnovu za zahtjev Tužilaštva i ništa što bi podržalo njegovu tvrdnju o nepriličnom ponašanju tužioca", piše u današnjem Bramercovom podnesku.

Šešelj je, odlukom raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Po Srpskoj radikalnoj stranci i ljekarima koji su imali uvid u istoriju bolesti, Šešelj boluje od tumora na debelom crijevu, koji je metastazirao na jetru.

Tribunal detalje o Šešeljevom zdravstvenom stanju nije saopštavao, zato što on to nije dozvoljavao.