Građani Srbije više vole Rusiju, ali bi da im djeca žive u EU - Vijesti.me
ISTRAŽIVANJE IPSOS STRATEGIC MARKETINGA

Građani Srbije više vole Rusiju, ali bi da im djeca žive u EU

Svaki četvrti građanin Srbije (23 odsto) ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za EU opredijelilo 70 odsto njih

Evropska unija, Srbija
Evropska unija, Srbija (Foto: Shutterstock)

Građani Srbije imaju znatno pozitivniji stav o Rusiji nego o Evropskoj Uniji (EU), ali bi ipak više voljeli da im djeca žive u EU, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje koje je za agenciju Beta sproveo Ipsos Stratedžik marketing (Ipsos Strategic Marketing). 

Pozitivan stav prema Evropskoj uniji ima trećina građana (32 odsto), a negativan 40 odsto ispitanika, dok prema Rusiji pozitivan stav ima 52 odsto, a negativan 17 odsto građana, pokazalo je istraživanje
sprovedeno u novembru nad 1.000 ispitanika. 

Međutim, ni svaki četvrti građanin (23 odsto) ne bi volio da mu dijete živi u Rusiji, dok bi se za EU opredijelilo 70 odsto njih. 

U Stratedžik marketingu ovo povezuju s koristima koje građani očekuju od pristupanja EU, budući da preovladava stav da bi to pozitivno uticalo na infrastrukturu, zatitu ljudskih i manjinskih prava, zdravstvo, stopu zaposlenosti i druge značajne aspekte društva. 

Istraživanje sprovedeno u okviru Argus projekta uz podrku EU pokazalo je da bi 54 odsto građana Srbije na referendumu podržalo pristupanje EU.