Gruevski: Strani predstavnici prave pritisak na DIK - Vijesti.me
"IMAMO INFORMACIJE O MIJEŠANJU"

Gruevski: Strani predstavnici prave pritisak na DIK

Pristalice Nikole Gruevskog na današnjem skupu ispred DIK na transparentu su poručili ambasadoru SAD Džesu Bejliju da se ne miješa u unutrašnje poslove Makedonije

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski (Foto: Reuters)

Lider VMRO DPMNE i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je večeras da su "neki strani predstavnici" pravili pritisak na Državnu izbornu komisiju (DIK) da donese odluke u korist Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

"Imamo informacije o miješanju nekih stranih predstavnika radi uticaja na neke članove DIK, u pravcu postizbornog inženjeringa i falsifikovanja izborne volje građana. Neki od nezavisnih predstavnika DIK nijesu nezavisni", rekao je Gruevski pristalicama koje su se okupile ispred DIK koja trenutno razmatra prigovore SDSM da je na nekim glasačkim mjestima bilo neregularnosti.

Gruevski je istakao da je Izvršni komitet VMRO DPMNE donio Proglas u odbranu demokratije u Makedoniji i istakao da su neki ambasadori počeli previše da se miješaju u unutrašnju politiku Makedonije i da to mora da se zaustavi, ali nje rekao koji ambasadori.

"Ostajemo otvoreni za komunikaciju sa svim ambasadorima i predstavnicima drugih država, ali neki ambasadori koji su počeli previše da se miješaju moraju da prestanu da rade to", rekao je Gruevski, ističući da njegova stranka neće dozvoliti to miješanje.

Pristalice Nikole Gruevskog na današnjem skupu ispred DIK na transparentu su poručili ambasadoru SAD Džesu Bejliju da se ne miješa u unutrašnje poslove Makedonije.

Prethodno je Gruevski na sinoćnjem sastanku sa Bejlijem na kojem je bilo riječi o napetoj postizbornoj situaciji, na pitanje ambasadora SAD da li može nešto da pomogne - rekao da ne može, jer je posao ambasadora da posmatra i izvještava svoje vlade.

Kako je istakao, Izvršni komitet je odlučio da VMRO DPMNE napušta format pregovora sa drugim političkim partijama u kojima učestvuju strani predstavnici i donose odluke za koje se, kako je rekao, u svakoj državi odlučuju izabrani predstavnici naroda.

Gruevski je istakao da neće dozvoliti da lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, kojeg je ponovo nazvao "aboliciranim kriminalcem", formira vladu Makedonije falsifikovanom voljom građana.

"VMRO DPMNE neće dozvoliti funkcionisanje institucija sa falsifikovanom voljom gradjana i institucije koje nemaju legitimitet građana Republike Makedonije", istakao je predsjednik te stranke.

Gruevski je ocijenio da je DIK donijela nezakonite odluke i da se posao te komisije pretvorio u parodiju.

"Nezakonite odluke DIK može da koriguje Upravni sud. Pozivamo sve da ne vrše nikakve pritiske na taj sud. Ukoliko i Upravni sud podlegne uticaju sa stranke i potvrdi nezakonite odluke DIK, da se oduzme pobjeda VMRO DPMNE i falsifikuje izborna volja građana, mi nećemo učestvovati na ponovljenim izborima i nećemo ih priznati", rekao je Gruevski.

Tokom prethodna dva dana DIK je odbacio ostalih sedam prigovora albanske stranke Besa, i pet prigovora SDSM-a, dok je ta stranka povukla dva, od osam prigovora, koliko je podnijela.

Prema preliminarnim rezultatima, VMRO DPMNE ima 51 mandat u parlamentu sa 120 poslanika, SDSM 49 mandata, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je poslednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Makedonski DIK ima devet članova, od kojih dvije najveće stranke - SDSM i VMRO DPMNE, imaju po dva člana, dvije albanske stranke DUI i DPA po jednog, dok su predsjednik, zamenik i sekretar te komisije profesionalci