Hrvatska izručila Zdravka Mustača - Vijesti.me
Bivši šef UDBE

Hrvatska izručila Zdravka Mustača

Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Minhen redovnom linijom Lufthanse u 16.50 sati, javlja agencija Hina

Zdravko Mustač
Zdravko Mustač (Foto: Beta/AP)

Bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Zdravko Mustač predat je na zagrebačkom aerodromu njemačkim vlastima.

Berlin traži Mustača zbog umiješanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nadomak Minhena 1983. godine.

Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u Minhen redovnom linijom Lufthanse u 16.50 sati, javlja agencija Hina.

Njemačka je putem evropskog naloga za hapšenje zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i podsticanja na ubistvo Đurekovića. Još jedan osumnjičeni, bivši šef jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković predat je Njemačkoj 24. januara.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud (koji je prvi odlučivao o Mustaču), u januaru je je zbog zastarjelosti odbio njegovu predaju Njemačkoj.

Vrhovni sud je, međutim, početkom marta prihvatio žalbu porodice Đureković i ukinuo rešenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevpom izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu.

Taj sud je odobrio izručenje krajem marta, a odluku je nakon Mustačeve žalbe potvrdio i Vrhovni sud prije dva dana.

MUP Hrvatske, odnosno Kancelarija za međunarodnu policijsku saradnju, odmah je po primanju pravosnažne sudske odluke započeo pripreme za postupak predaje koja je morala biti obavljena u roku od deset dana od njene pravosnažnosti.