Hrvatska: Tanker sa oko 27.000 kubika nafte udario u pristanište u luci Ploče, milionska šteta - Vijesti.me

Hrvatska: Tanker sa oko 27.000 kubika nafte udario u pristanište u luci Ploče, milionska šteta

Zbog oštećenja pristaništa ni drugi brodovi do daljnjega neće moći da istovaruju naftu u luci Ploče. Razmatraju se i neka privremena rješenja prema kojima će se tankeri iskrcavati u Splitu ili Rijeci, zbog čega je realno očekivati i poremećaje na tržištu derivata u Hrvatskoj

Luka Ploče
Luka Ploče (Foto: http://www.luka-ploce.hr)

Tanker sa oko 27.000 kubika nafte udario je u pristanište u luci Ploče u Hrvatskoj, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

Kako prenosi N1, i ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za istovar nafte, takođe je oštećeno i nije za upotrebu.

Lučka kapetanija Ploče je zabranila i upotrebu veza dok se sve ne sanira, što bi moglo potrajti i nekoliko mjeseci. Stručnjaci procjenjuju štetu na više miliona eura.

Brod "STI Poplar" koji je plovio pod zastavom Maršalskih Ostrva od udara je prilično oštećen i izvučen je na sidrište ali srećom nije probijen pa je izbjegnuta ekološka katastrofa.

Zbog oštećenja pristaništa ni drugi brodovi do daljnjega neće moći da istovaruju naftu u luci Ploče. Razmatraju se i neka privremena rješenja prema kojima će se tankeri iskrcavati u Splitu ili Rijeci, zbog čega je realno očekivati i poremećaje na tržištu derivata u Hrvatskoj.

Iz Ine su poručili da se snabdijevanje tržišta odvija redovno iz ostalih Ininih skladišta, prenosi N1.