Istraživanje agencije Ninamedia: Vučić trenutno daleko ispred svih kandidata - Vijesti.me
KOLIKO BI GLASOVA KO OSVOJIO

Istraživanje agencije Ninamedia: Vučić trenutno daleko ispred svih kandidata

Neopredijeljenih je bilo 10,5 odsto, onih koji odbijaju da odgovore 6,7 odsto, a 0,9 odsto njih bi precrtali listić

Na predsjedničke izbore u Srbiji sigurno bi izašlo 53,8 odsto birača, a u ovom momentu najveći broj glasova, 50 odsto, osvojio bi kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Ninamedia.

Rezultati pokazuju da bi i u slučaju da bude drugog kruga, Vučić odnio pobjedu u odnosu na protivkandidate.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

U prvom krugu izbora, iza Vučića, na drugom mjestu našao bi se Saša Janković sa 12,5 odsto glasova, dok bi 11,9 odsto građana glas dalo Ljubiši Preletačeviću Belom.

Za Vuka Jeremća opredijelilo bi se 7,2 odsto građana, 7,1 odsto glasalo bi za lidera radikala Vojislava Šešelja, dok bi ostali kandidati dobili ispod pet procenata glasova.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Rezultati istraživanja pokazuju da bi na predsjedničke izbore 53,8 odsto građana sigurno izašlo na birališta, a 11 odsto njih reklo je da bi vjerovatno izašlo.

Broj onih koji vjerovatno i sigurno ne izlaze je 31 odsto, a onih koji ne znaju 4,3 odsto.

Vučić bi i u drugom krugu odnio pobjedu.

Tako bi, kada bi u drugom krugu ostali Vučić i Janković, 62 odsto građana glasalo bi za Vučića, a 26,6 procenata za Jankovića.

Saša Janković
Saša Janković

U slučaju da u drugom krugu protivkandidati budu Vučić i Janković, na birališta bi sigurno izašlo 49,7 odsto građana.

Ukoliko bi se u drugom krugu našli Vučić i Jeremić, na birališta bi takođe izašlo 49,7 odsto građana, a ponovo bi pobjedu odnio Vučić, sa 61,8 odsto glasova, nasuprot 27,5 procenata, koliko bi osvojio Jeremić.

Ako bi u drugom krugu protivkandidati bili Vučić i Šešelj, 45 građana bi izašlo na izbore, a 70,6 odsto njih glasalo za Vučića, dok bi Šešelj osvojio 16,4 odsto građana, uz ostatak onih koji trenutno ne mogu da se odluče.

Neopredijeljenih je bilo 10,5 odsto, onih koji odbijaju da odgovore 6,7 odsto, a 0,9 odsto njih bi precrtali listić.

Istraživanje o stavovima građana o političkim temama i opredeljenosti, Ninamedia je sprovela od 8. do 18. marta, terenskim istraživanjem na na uzorku od 1.048 ispitanika.