Ja prljaviju kampanju u životu vidio nisam - Vijesti.me
ČANAK KAŽE DA BI RUSIMA REKAO NJET

Ja prljaviju kampanju u životu vidio nisam

Ide se na lično, na porodice, na stvari koje su nedopustive – rekao je Čanak u intervjuu Blicu

Nenad Čanak
Nenad Čanak (Foto: Luka Zeković)

 Rusija vidi Srbiju kao zonu interesa koja joj služi za pregovore sa međunarodnom zajednicom oko priznavanja Krima. Prvo bih raskinuo energetski sporazum i tako bih prekinuo energetsku zavisnost u ovoj mjeri od Rusije. Oni su NIS platili onoliko koliko iznosi cijena nafte koja se izvuče za samo jednu godinu iz zemlje – izjavio je lider socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu Blicu.   

"To je nedopustivo. Morali bismo tragati za alternativnim izvorima energije i snabdevačima nafte i gasa. S ulaskom Rusije u srž energetike Srbije ušla je i njihova politika i taj uticaj je sada već bezobzirno velik. Nisam ja protiv ruskog uticaja ekskluzivno, ja sam protiv svačijeg uticaja. Ali je u ovom trenutku ruski najopasniji. Srbija mora što brže u EU", ocijenio je Čanak. 

On je rekao da mu je važnije da u kampanji za predsjednika Srbije kaže istine nego da misli o rejtingu.

"Napravljena je atmosfera u kojoj je blasfemično reći istinu i čitava država živi u laži. Recimo, kako je moguće da u Srbiji jedine razvijene opštine budu u gradu Beogradu, kako je moguće da plata u Starom gradu u Beogradu bude skoro duplo veća nego u Nišu, a plate u Odžacima još upola manje od tih u Nišu? Kako je moguće da se NIS, kao najprofitabilnija kompanija u Srbiji, pokloni Rusiji zbog obećanja da neće priznati Kosovo i da će graditi Južni tok? A onda nema ni jednog ni drugog. Kako je moguće da druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji, nevladina organizacija Srpska pravoslavna crkva, ne plaća porez? A kada je vraćana imovina, prvo je crkvama vraćana. Kako je moguće da na Kosovu imate granične prelaze na kojima se plaća carina, s druge strane zakone, izvršnu i sudsku vlast koja nema nikakve veze sa Srbijom, stotinak zemalja je priznalo nezavisnost tog prostora, a mi se inatimo kao da je to naše, samo malo drugačije? Kako niko ne primijeti sve ovo? I onda se iščuđavamo šta nam se događa", kaže Čanak.

Najjači utisak dosadašnje kampanje za njega je – strah.

"Strah je svugdje iz raznih razloga, ali je prisutan u mjeri koja je za mene šokantna. Što se same kampanje tiče, utisak je prljavež. Ja prljaviju kampanju u životu vidio nisam. Ide se na lično, na porodice, na stvari koje su nedopustive", rekao je Čanak.

On je odbacio tvrdnje da je Vučićev čovek i rekao da svakako za njega ne bi  glasao u drugom krugu. Nije međutim ni rekao za koga bi glasao.