KFOR uklanja srpsku blokadu kod Jarinja - Vijesti.me
BLOKIRANA TIJELIMA

KFOR uklanja srpsku blokadu kod Jarinja

Vojnici KFOR-a su večeras buldožerom počeli da uklanjaju šljunak kojim su Srbi prepriječili glavni put kod administrativnog prelaza Jarinje.

Srbi sada dovoze nove količine šljunka.

Kako javlja izvještač agencije Beta, na prelazu Jarinje je napeto, ali nema sukoba.

Pripadnici KFOR-a su za oko 100 metara pomjerili svoju bodljikavu žicu prema Leposaviću i postavili tenkove i oklopne transportere duž puta do baze KFOR-a, iznad administrativnog prelaza Jarinje.

Vojnici KFOR-a su opremljeni tenkom za razbijanje demonstracija i barikada.

Na skretanju za bazu KFOR-a "Noting hil" kod Leposavića vojnici KFOR-a su postavili novi kontrolni punkt i provjeravaju sve građane koji prolaze, puštajući samo po jedno vozilo.

Srbi su posijedali na zaobilazni put, kod administrativnog prelaza Jarinje, jer su vojnici iz američkog kontigenta KFOR-a najavili da će danas popodne da probiju blokadu.

Rumunija povlači policajce sa Kosova

Rumunija će u decembru povući svih svojih 178 policajaca i žandarma sa Kosova, saopštio je danas kabineta predsjednika Rumunije.

Ta odluka je donijeta na sjednici Vrhovnog savjeta nacionalne odbrane, navodi se u saopštenju.

Nisu iznijeti razlozi za takvu odluku.

Rumunski policajci i žandarmi su na Kosovu u okviru misija Euleks i KFOR.

Rumunija koja nije priznala nezavisnost Kosova, odlučila je 2008. godine da produži svoje učešće u misiji KFOR i da se pridruži misiji Euleks, izbjegavajući međutim, da učestvuje u izvršenju zadataka koji bi mogli biti interpretirani kao priznavanje Kosova.