Kosovski mediji: Poslanici Samoopredjeljenja podijeljeni po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom - Vijesti.me
JOŠ NEMA POTREBNE VEĆINE

Kosovski mediji: Poslanici Samoopredjeljenja podijeljeni po pitanju demarkacije sa Crnom Gorom

U Samoopredjeljenju mjesecima postoji podjela na one koji podržavaju lidera stranke Aljbina Kurtija i grupu od 10 poslanika koji su bili protiv Kurtijevog izbora i koji su podnijeli ostavke na sve funkcije u stranci

Poslanici, Samoopredjeljenje (Novine)
Poslanici, Samoopredjeljenje (Novine)

Poslanici Samoopredjeljenja koji su se nekada svim sredstvima pa i suzavcem zajednički borili protiv Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom danas su po tom pitanju podijeljeni, navodi prištinski portal Gazetaexpres. 

U Samoopredjeljenju mjesecima postoji podjela na one koji podržavaju lidera stranke Aljbina Kurtija i grupu od 10 poslanika koji su bili protiv Kurtijevog izbora i koji su podnijeli ostavke na sve funkcije u stranci.

Te su podjele došle do izražaja na svečanoj sjednici Skupštine Kosova posvećene desetoj godišnjici nezavisnosti Kosova kada su sjednici prisustvovali oni koji su napustili funkcije i po prvi put ustali kada je intonirana himna Kosova, piše portal.

Poslanik Samoopredjeljenja Faton Topali, koji je podnio ostavke na sve funkcije u stranci, izjavio je da će se stav onih koji su podnijeli ostavke znati u roku od nekoliko nedjelja.

"Međusobno razgovaramo kako ćemo dalje nastaviti", kazao je Topali, dodajući da nema mogućnosti da budu zajedno s drugim poslanicima stranke.

On odbija svaku mogućnost da se ponovo vrate u Samoopredjeljenje, iako nisu podnijeli ostavke na članstvo već samo na funkcije.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je nakon postizanja dogovora između partija na vlasti sa Demokratskim savezom Kosova o zakonu o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom izjavio da je u stalnom kontaktu sa poslanicima koji se protive demarkaciji i da vjeruje da će oni u srijedu, 28. februara, glasati za demarkaciju.

U međuvremenu, protiv demarkacije se izjasnio i poslanik DPK-a Nait Hasani, čime je smanjio broj onih koji će glasati demarkaciju na 78, odnosno za dva manje od potrebnih 80 glasova za usvajanje zakona i njegovu ratifikaciju.