Kurti: Od 15. marta postepeno ukidanje takse na proizvode iz Srbije i BiH - Vijesti.me
"ZNAK DOBRE VOLJE"

Kurti: Od 15. marta postepeno ukidanje takse na proizvode iz Srbije i BiH

Po riječima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo od 1. aprila početi sa primjenom mjera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa

Kurti
Kurti (Foto: BETAPHOTO)

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je večeras da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rješavanje ekonomskog spora sa Srbijom sljedeće nedjelje, 15. marta ćemo donijeti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

"Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i uklanja tarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu", rekao je on.

Kao treće Kurti je rekao kako EU veoma cijeni odluku vlade da ukine tarifu od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova prije samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po riječima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo od 1. aprila početi sa primjenom mjera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.


Vidi sve komentare