Mas: Kosovo da vjeruje u podršku Njemačke - Vijesti.me
PORUKA ŠEFA DIPLOMATIJE

Mas: Kosovo da vjeruje u podršku Njemačke

Njemački ministar spoljnih poslova je potvrdio nastavak finansijske pomoći te zemlje Kosovu

Mas
Mas (Foto: Beta-AP)

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio za njemački "Študgarder nahrihten" da je ta zemlja odlučna da pomogne Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za Kosovo".

Mas je dodao da "njemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Njemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć", prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Ako se to desi, onda će se u kratkom roku srušiti sve što je već godinama postignuto velikim naporom. Prošle nedjelje smo rekli kosovskim kolegama da moraju čvrsto da vjeruju u podršku Njemačke", rekao je Mas.

Kako se navodi, on je potvrdio nastavak finansijske pomoći Njemačke Kosovu.

Prema pisanju ovog lista, njemačka vlada je od 2014. do 2018. godine podržala Kosovo sa ukupno 179,33 miliona eura, a taj novac je otišao ne samo na razvoj infrastrukture, ekonomije, reforme administracije i pravosudnog sistema, već i na borbu protiv organizovanog kriminala.

Pored ove direktne finansijske pomoći iz Njemačke, Kosovo je tokom 2014-2017. godine dobilo više od 350 miliona eura od Evropske unije, a u međuvremenu, za period 2018-2019. Evropska unija je Kosovu pružila finansijsku pomoć u iznosu od 295,3 miliona eura.

Navodi se i da finansijska pomoć Evropske unije za Kosovo čini skoro trećinu budžeta Kosova, prenosi Tanjug.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Balkan