Mirni protesti u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici - Vijesti.me
PORUČILI DA SE NE MIRE SA ODLUKAMA PRIŠTINE

Mirni protesti u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici

Doskorašnji gradonačelnik sjeverne Kososke Mitrovice Goran Rakić obavijestio je građane da je podnio ostavku na tu funkciju i dodao da su isto učinili i čelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

kosovska mitrovica protest
kosovska mitrovica protest (Foto: Screenshot (Youtube))

Više hiljada građana okupilo se danas ispred zgrade suda i sjedišta Evropske unije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici na protestu zbog odluke Prištine da poveća takse na uvoz robe iz centralne Srbije i uhapsi više Srba u okviru istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Doskorašnji gradonačelnik sjeverne Kososke Mitrovice Goran Rakić obavijestio je građane da je podnio ostavku na tu funkciju i dodao da su isto učinili i čelnici opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Rakić je pročitao Deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa prištinskim institucijama i najavio za sutra nastavak protesta ispred sjedišta EU u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici ukoliko, kako je rekao, Krizni štab četiri opštine sa sjevera Kosova ne odluči drugačije zbog sve manjih zaliha hrane.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao da je KBC institucija države Srbije i da će to i ostati.

U ime studenata okupljenima se obratio Milan Savić koji je kazao da će "borba za opstanak i prava Srba na Kosovu i Metohiji biti mirna i gandijevska" dok je doktor Dragiša Milović pozvao na slogu i jedinstvo i pozdravio odluku čelnika opština sa sjevera Kosova da istupe iz sistema Prištine.

"Pokušali smo da učešćem u institucijama u Prištini u proteklih pet godina ostvarimo pravo na opstanak ali su rezultati poražavajući", rekao je Milović.

Član Kriznog štaba četiri opštine Nebojša Jović pročitao je zaključke koji se odnose na zahtjeve građana da Priština povuče sve sporne odluke koje za cilj imaju "gotovo nemogući život Srba na Kosovu" i da na slobodu pusti petoro Srba uhapšenih u akciji kosovske policije u vezi istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Jović je poručio Prištini da ne primjenjuje silu jer kako je rekao, "srpski narod želi da se za svoja prava bori gandijevskim načinom, mirnim i demokratskim sredstvima".

Okupljeni su nosili zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo "Hoćemo mir, a ne rat", "Nemamo ljekove", "Stop nasilju Prištine", "Biju nas i terorišu".

Protest je završen mirno a najavljeno je da će i narednih dana biti održana protestna okupljanja građana sve dok Priština ne povuče "diskriminatorske mjere koje ugrožavaju opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".